Policie: Vrah ze školy zřejmě plánoval větší masakr

Simona Holecová, Pavel Kroulík, Pavel Vondra
11. 3. 2009 21:30
Mladík v Německu zabil nejméně patnáct lidí. Je mrtev
Obšancovaná škola ve Winnendenu
Obšancovaná škola ve Winnendenu | Foto: Reuters

* Doposud nejsou přesné informace o počtu zraněných * Celkově zabil vyšinutý mladík minimálně 15 lidí. Z toho ve škole 9 studentů a 3 učitele, na útěku nejméně 1 člověka, 2 lidé zemřeli při závěrečné přestřelce

Stuttgart - Německo se jen pomalu pokouší vzpamatovat z události, kterou kancléřka Angela Merkelová označila za "den smutku" pro celou zemi. A najevo vycházejí podrobnosti posledního školního masakru.

Ve Winnendenu ve středu dopoledne postřílel sedmnáctiletý bývalý student v tamní škole devět studentů a tři učitele; na útěku pak zabil další tři lidi, než ho zneškodnila policie.

Tim Kretschmer bezprostředně po incidentu utekl před policií a skrýval se pak v sousedním městě. Tady jej našla zásahová jednotka, která na něj začala střílet. Mladík pak podle tvrzení policie obrátil zbraň proti sobě. 

Podle internetového serveru Spiegel mladík po útěku ze školy zastřelil ještě jednoho člověka, který se nacházel na pozemku psychiatrické kliniky ve Winnendenu. Posléze odpoledne zemřela další težce zraněná dívka ze školy v nemocnici.

Počet zraněných zatím stále nebyl definitivně zpřesněn. Televize CNN uvedla, že i další tři z postřelených žíků jsou v kritickém stavu.

Přímo ve škole zemřelo osm dívek, jeden chlapec a tři učitelky. Podle ministra vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko Heriberta Recha je nápadné, že mladík zabíjel převážně dívky a ženy.

Oběti byly zjevně zcela překvapeny, některé ještě v rukách držely tužky. Vrah většinu obětí střelil do hlavy, dodal Rech. jedna z učitelek se podle CNN obětovala, aby zachránila svého žáka. Někteří studenti v panice vyskakovali z oken školy.

Policie údajně zabránila ještě většímu krveprolití tím, že ke škole dorazila pouhé dvě minuty po nouzovém volání. Ve dvou učebnách pak našli mrtvé.

Tichý Winnenden leží 20 kilometrů severovýchodně od Stuttgartu a má 27 600 obyvatel. Policie zapojila do akce tisícovku mužů včetně speciálního komanda, jednotky rychlého nasazení a psovodů. Historické centrum města bylo uzavřeno, po masovém vrahovi pátraly i helikoptéry. Nejméně dva policisté byli při souboji s mladíkem tězce zraněni.

A jednoduše začal střílet

Mladík, který tu v loňském roce ukončil docházku, dorazil do školní budovy kolem půl desáté dopoledne oblečen v černých vojenských maskáčích. A bez varování kolem sebe začal střílet.

Z místa činu utekl. Policie okamžitě začala oblast pročesávat a varovala řidiče v okolí, aby za žádnou cenu nebrali stopaře. "Musíme předpokládat, že počet obětí bude dvojciferný," prohlásila krátce nato mluvčí zemského ministerstva vnitra ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Mladíkovi se ale podařilo z města uprchnout. Zmocnil se projíždějícího automobilu a vzal s sebou řidiče jako rukojmí. Když dorazil do města Wendlingen, asi 40 kilometrů od Winnendenu, muže propustil - a ten zavolal na policii.

Hlídka pak prchajícího mladíka objevila a došlo k přestřelce, kterou Krestchmer nepřežil. Policie tvrdí, že si vzal život sám.

Motiv útočníka policisté zatím neznají. Podle médií byl nenápadný a patřil mezi průměrné žáky. Po ukončení studia šel na nástavbu. Jeho otec podnikatel prý legálně vlastní osmnáct střelných zbraní. Policie zjistila, že chybí jedna pistole a nejméně stovka nábojů.

"Množství nevystřílené munice ukazuje na to, že zamýšlel mnohem víc," řekl večer ředitel místní kriminální policie Ralf Michelfelder.

"Je nepředstavitelné, že v pouhých sekundách byli žáci a učitelé zabiti. Je to děsivý zločin," prohlásila kancléřka Merkelová.  V Německu se už znovu začalo mluvit o tvrdších opatřeních k získání zbraně i o větších kontrolách ve školách.

Prezident republiky Václav Klaus zaslal prezidentovi Spolkové republiky Německo Horstu Köhlerovi kondolenční telegram. Evropský parlament držel minutu ticha.

Několik hodin po masakru v Alabamě

Do střední školy Albertville-Realschule chodí tisícovka studentů. Po masakkru byl celý komplex i s pozemky neprodyšně uzavřen. Televize n-tv brzy odpoledne uvedla, že v okolí školního komplexu panuje děs a chaos. Rodiče, jejichž děti do školy chodí, se sjížděli k místu a domáhali se informací.

Žáci se museli shromáždit u školního bazénu a byli "propuštěni" právě až s rodiči, někteří skončili v péči psychologů.

"Po ulicích sviští auta s puštěnými majáky, lidé jsou jak zmražení šokem, v jejich obličejích je vidět děs," popsal pro televizi situaci jeden z místních. Další se připojil, že policejní operace připomínaly výjimečný stav.

Německý masakr se stal jen několik hodin poté, co v americkém státě Alabama kolem sebe z dosud neznámých důvodů na několika místech střílel asi třicetiletý muž, jenž zabil 11 osob včetně sebe samotného.

Německo bylo svědkem obdobného masakru už v roce 2002: v Erfurtu v budově gymnázia bývalý devatenáctiletý student Robert Steinhäuser zastřelil 16 osob a posléze sám sebe.

 

Právě se děje

Další zprávy