Nejdelším mostem světa oživíme ekonomiku, oznámil Řím

Martin Novák Martin Novák
12. 3. 2009 9:26
Stavba má spojit italskou pevninu se Sicílií. Má ale mnoho kritiků

Řím - Italská vláda se rozhodla razantním krokem předejít nezaměstnanosti a podpořit ekonomiku, která se podle analýz letos propadne o tři procenta.

Kabinet vyčlení přes osmnáct miliard eur do rozvoje infrastruktury, což znamená kromě jiného výstavbu dálnic, nových škol nebo dokončení systému, který má Benátky chránit před záplavami.

Symbolem těchto opatření, které mají vytvořit nových 140 tisíc pracovních míst, je oprášení několikrát odloženého gigantického projektu.

Berlusconiho nenaplněný sen

Premiér Silvio Berlusconi chce konečně postavit most přes Messinskou úžinu, který poprvé spojí italskou pevninu se Sicílií. S délkou přes tři kilometry se stane - pokud bude dokončen - nejdelším visutým mostem světa.

Silvio Berlusconi.
Silvio Berlusconi. | Foto: Reuters

Plán stavby tohoto monstra vyvolává už mnoho let v Itálii vášnivé debaty. Kritici tvrdí, že v místě častých zemětřesení a extrémně silného větru je podobná konstrukce nezodpovědným hazardem.

Jiní v mostu vidí příležitost pro sicilské mafiány a kalabrijskou 'Ndranghetu, jak přijít k velkým výdělkům prostřednictvím firem, které ovládají nebo ovlivňují. Proti jsou i ekologičtí aktivisté.

Berlusconi už jednou stavbu mostu odklepl, ale v roce 2006 prohrál volby a levicová vláda bývalého předsedy Evropské komise Romana Prodiho projekt zastavila.

Teď nebo nikdy

Loni se ale Berlusconi do premiérského křesla vrátil a teď už si příležitost nechce nechat vzít. Argumentuje tím, že právě teď je ta nejvhodnější doba a stavby jako je most na Sicílii země v krizi potřebuje.

„Naším programem na podporu výstavby nejen vytvoříme 140 tisíc nových pracovních míst, ale zachráníme i dalších 65 tisíc, které by jinak zanikly. První automobily přes most na Sicílii přejedou v roce 2016, stavět se začne na konci letošního roku," řekl deníku Il Messaggero italský ministr veřejných prací Altero Matteoli.

Italský premiér patří k těm politikům, kteří ani v těžkých časech neztrácejí optimismus. Krizi označuje za vážnou, ale ne tragickou. A vyčítá italským médiím, že problémy nafukují.

 

Právě se děje

Další zprávy