Schwarzenberg: Osud radaru závisí na íránském jádru

Zahraničí Zahraničí
5. 3. 2009 15:20
Ministr zahraničí ČR to prohlásil na jednání NATO v Bruselu

Brusel - Český ministr Karel Schwarzenberg dnes zopakoval, že je možné debatovat o smyslu amerického protiraketového štítu, a to za předpokladu, že Írán změní svou politiku. Zejména co se týče jeho jaderného programu.

Podle agentury ČTK to šéf české diplomacie prohlásil na jednání se svými kolegy ze zemí NATO v Bruselu, kterého se účastnila i ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

"Když ty změní své postoje, když už nebude hrozit nebezpečí z tohoto směru, tak můžeme taky diskutovat o smysluplnosti radaru," řekl ministr. "Nemá to nic co dělat s Ruskem."

Schwarzenberg si byl nedávno ujasnit postoj nové americké administrativy k radaru přímo ve Washingtonu, kde kromě Clintonové jednal i s ministrem obrany Robertem Gatesem a šéfy senátních výborů pro zahraničí a ozbrojené síly Johnem Kerrym a Carlem Levinem.

"Samozřejmě, že když v lednu pokvetou růže, musím přehodnotit, jak se starám o svou zahradu. Když se Írán vzdá podpory terorismu ve světě i svých jaderných a raketových ambicí, tak můžeme také uvažovat o změně radarového programu," řekl tehdy po rozmluvě s Clintonovou ministr českým novinářům.

Clintonová při této návštěvě poprvé připustila, že USA jsou ochotny protiraketový systém přehodnotit, pokud Írán učiní to samé u svého jaderného programu. To tento týden potvrdil i Barack Obama.

Západní státy se obávají, že je íránský jaderný program určen k výrobě zbraní, Teherán to odmítá.

 

Právě se děje

Další zprávy