Obama nabídl Rusům zrušení radaru za tlak na Írán

Martin Novák Martin Novák
2. 3. 2009 13:20
Napsal to obvykle dobře informovaný deník Kommersant
Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Americká nabídka Rusku na zrušení protiraketové základny s radarem výměnou za ruskou pomoc při ukončení íránského jaderného programu začíná mít přesnější kontury.

O tomto návrhu už online deník Aktuálně.cz informoval minulý týden s odvoláním na zdroj z amerického ministerstva obrany.

O existenci nabídky dnes informuje také ruský list Kommersant - převážně ekonomický deník, který je obvykle velmi dobře informován o plánech a názorech Kremlu.

Kommersant s odvoláním na své zdroje uvedl, že Obama už napsal dopis ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi.

A tento dopis obsahuje konkrétní nabídku. Zrušení raketové základny v Polsku a radarové základny v České republice výměnou za ruský tlak na Teherán.

Moskva pomáhá Íráncům se stavbou jaderného reaktoru v Búšehru a dosud tvrdila, že obavy z íránského jaderného zbrojení jsou nepodložené. Medveděv prý zatím neodpověděl. Možná tak učiní až při osobním setkání s Obamou. Oba politici se sejdou 2.dubna na summitu G20 v Londýně.

Redakce Aktuálně.cz zveřejnila v předchozích dnech třídílný seriál na téma křižovatky, na níž se nyní nacházejí vztahy dvou největších velmocí.

Ministryně zahraničí Hillary Clintonová se loučí s publikem, které právě vyslechlo její projev ve středisku Asijské společnosti v New Yorku.
Ministryně zahraničí Hillary Clintonová se loučí s publikem, které právě vyslechlo její projev ve středisku Asijské společnosti v New Yorku. | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Projděte si
seriál

Foto: Reuters
Radar nebude, pomůže-li Rusko USA s Íránem a Talibanem
"...Moskva tvrdošíjně odmítá základny americké protiraketové obrany v Polsku a České republice. Právě tímto plánem Bush v závěru svého volebního období Kreml nejvíce iritoval..."
Sešrotovat jaderné bomby? Rusové i Američané říkají ano
"...Obě země už mají zkušenosti s vyjednáváním o odzbrojení a vstupují na známou půdu. A celkem si v tomto rozumějí. Hůře se dosáhne shody třeba ohledně Íránu. Tam jsou stanoviska velmi rozdílná. Rusové považují Írán za faktor stability na nestabilním Blízkém východě, podle Američanů jde o největšího sponzora terorismu ve světě..."
Nová studená válka? Recese Američany a Rusy možná sblíží
"...Jakkoliv se obě velmoci v mnohém neshodují a navzájem si překážejí, může je sblížit globální recese. Pro Obamu je zvládnutí krize hlavní prioritou, což lze říci i o většině Američanů. Ruský rozpočet chudne kvůli nižším cenám ropy a na to navázaných dalších ztrát..."

 

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy