Putinovci zvítězili v regionálních volbách v Rusku

Roman Gazdík
2. 3. 2009 9:44
Spekulace o konci popularity premiéra se tak nepotvrdily

Moskva - Strana Jednotné Rusko, jejímž předsedou je premiér Vladimir Putin, jasně vyhrála v nedělních volbách v devíti ruských regionech. Na základě předběžných výsledků zveřejněných ústřední volební komisí získali Putinovci v jednotlivých regionech mezi 49 a 79 procenty hlasů.

Podle pozorovatelů se jednalo o první velký test popularity tandemu Dmitrij Medveděv - Vladimir Putin během hospodářské krize, která zasáhla Rusko nebývale tvrdě.

Nezaměstnanost se nyní pohybuje na nejvyšší úrovni za poslední více než dva roky a padají ceny ropy a plynu i kurz rublu. Ohrožena jsou zejména takzvaná "monoměsta", kde je zaměstnanost závislá na prosperitě jednoho velkého podniku. Některé regiony i hlavní město Moskvu v posledních týdnech zasáhly protesty.

Objevily se tak spekulace o konci "tiché dohody" mezi Kremlem a Rusy, která výměnou za relativní prosperitu negovala vytvoření občanské společnosti a politická práva občanů. Výsledky regionálních voleb však nic takového neukázaly.

Moskva už má za sebou několik protestů proti finanční krizi, respektive vlažnému přístupu vlády k řešení. Demonstrantka drží plakát s nápisem "Ne škrtům".
Moskva už má za sebou několik protestů proti finanční krizi, respektive vlažnému přístupu vlády k řešení. Demonstrantka drží plakát s nápisem "Ne škrtům". | Foto: Reuters

Jednotné rusko vyhrálo poměrně drtivě. Druzí skončili s velkým odstupem komunisté Gennadije Zjuganova, o třetí a čtvrté místo se dělí dvě pro-kremelské strany: Liberální demokraté a Spravedlivé Rusko.

Kromě křesel v regionálních parlamentech se v neděli rozhodovalo i o obsazení 3600 radnic. Tyto výsledky mají být podle agentury Reuters oznámeny později. V Moskvě ani Petrohradu se nehlasovalo, naopak o starostech se rozhodovalo například v Novosibirsku nebo Čeljabinsku.

Hlasování se mohlo zúčastnit okolo 20 milionů voličů z 142 milionů Rusů. Opozice předvolební kampaň napadla jako zmanipulovanou. 

 

Právě se děje

Další zprávy