Německo dá milion eur na záchranu tábora v Osvětimi

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
27. 2. 2009 18:06
Památník je ve špatnéms stvu a potřebuje opravu
Plechovky od Cyklonu B, vystavené v Osvětimi.
Plechovky od Cyklonu B, vystavené v Osvětimi. | Foto: Martin Novák

Berlín - Německo dá na záchranu bývalého nacistického koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi milion eur (28 milionů korun).

Oznámil to německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier v reakci na nedávnou žádost polské vlády o příspěvek na obnovu této historické památky. Náklady na záchranu muzea Varšava odhaduje na 100 milionů eur (2,8 miliardy korun).

Berlín také vyzve německé firmy a soukromé nadace, aby přispěly na zachování tábora, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Rozpočet muzea loni činil 27 milionů zlotých (164 milionů korun), z toho polské ministerstvo kultury přispělo 12,7 miliony zlotých (77 miliony korun). Zbytek tvořily vlastní příjmy a pomoc od zahraničních nadací.

Zbytky plynové komory.
Zbytky plynové komory. | Foto: Martin Novák

Příjmy ze vstupného nejsou žádné, návštěvníci si mohou jít místo masového vyvražďování Židů za druhé světové války prohlédnout zdarma.

Na 190 hektarech je 155 staveb a 300 ruin. Budovy, kde byly plynové komory, se nezachovaly v původním stavu. Nacisté je před koncem války zničili.

Podle vedení muzea hrozí zhroucení asi padesátce objektů a zbytkům po plynových komorách a krematoriích. Vedle toho se propadají stropy baráků, hnije dřevěná podlaha budov a řadu stěn musí držet podpěry.

Muzeum se také stará o věci bývalých vězňů, které jsou součástí expozice.

 

Právě se děje

Další zprávy