Rozvodů v Polsku přibývá, může za to práce na Západě?

Zdeněk Mihalco
24. 2. 2009 17:35
Rozvodovost v posledních 7 letech stoupla takřka na dvojnásobek
Kvůli ekonomické krizi v Británii ubývá práce pro cizince a ti se vracejí domů. Někteří Britové navíc protestují kvůli tomu, že jim cizinci berou práci
Kvůli ekonomické krizi v Británii ubývá práce pro cizince a ti se vracejí domů. Někteří Britové navíc protestují kvůli tomu, že jim cizinci berou práci | Foto: Reuters

Londýn/Varšava - Míra rozvodovosti v Polsku, tradiční katolické zemi, stoupla v posledních sedmi letech takřka na dvojnásobek. V roce 2007 statistici zaznamenali ve zhruba čtyřicetimilionovém Polsku 80 tisíc rozvodů (v desetimilionovém Česku se ročně rozvede asi 35 tisíc manželství). Řada odborníků očekává, že trend se v nejbližší době nezastaví.

Jak nyní naznačil ve svém článku britský deník Daily Telegraph, k nárůstu rozvodovosti podle některých polských odborníků přispívá, že statisíce Poláku v několika minulých letech odjely za prací na Západ, zejména do Velké Británie. Dlouhý pobyt jednoho z manželů v zahraničí může zapříčinit rozpad partnerského vztahu.

Po vstupu do EU se za prací do bohatších zemí Evropy vydalo i několik tisíc Čechů, jejich počet je však výrazně nižší než například právě Poláků. Za celý loňský rok se v Británii kvůli zaměstnání zaregistrovalo 6440 Čechů.

Deník Daily Telegraph upozorňuje, že nyní se kvůli recesi řada Poláků vrací z Británie domů a jejich manželství možná čekají v době ekonomické krize další těžkosti.

"Lidé, vracející se domů, si musejí uvědomit, že jejich životní standardy půjdou dolů," říká psycholožka pracující v polské komunitě v Británii Agnieszka Danielaková. "Když se někdo vrací s přehnanými očekáváními, může být zklamán, což vede ke stresu a frustraci. A to může způsobit problémy v manželství," tvrdí.

Nejdřív dejte práci Britům - protesty proti migrantům mířícím za prací ve Velké Británii. V zemi pracují statisíce cizinců, zejména Poláků.
Nejdřív dejte práci Britům - protesty proti migrantům mířícím za prací ve Velké Británii. V zemi pracují statisíce cizinců, zejména Poláků. | Foto: Reuters
Čtěte druhou část článku: Británie: Počet pracovních migrantů z nové EU klesá
 

Právě se děje

Další zprávy