Krize míchá nebezpečný koktejl, přibude vražd a zločinů

Martin Novák Martin Novák
26. 2. 2009 12:40
Recese přináší zločinnost. Česko to zatím nepociťuje
Speciální oddíly litevské policie zasahují proti demonstrantům, protestujícím kvůli ekonomické krizi.
Speciální oddíly litevské policie zasahují proti demonstrantům, protestujícím kvůli ekonomické krizi. | Foto: Reuters

* Česko zatím neregistruje nárůst kriminality * Zločinnost naopak stoupá v Číně, téhož se obává Rusko * Organizovaný zločin podle OSN na krizi vydělává

Praha - Hospodářské problémy, které zasáhly celý svět, mají všude bez ohledu na veškeré kulturní rozdíly několik společných jmenovatelů.

Jedním z nich jsou obavy z prudkého nárůstu kriminality. Rovnici "více nezaměstnaných a více chudých rovná se více zločinu a více obětí zločinu" rozumějí téměř všude na světě.

Nepochybují o tom ani ve Spojených státech.

"Je to logické. Když byl na tom Wall Street naposledy velmi špatně v roce 1987, počet vražd a přepadení prudce vzrostl," napsal deník New York Times.

Ohrožené dědictví Giulianiho

Největší americké město má za sebou několik úspěšných let boje s kriminalitou pod taktovkou bývalého starosty Rudolpha Giulianiho. Teď se bojí, že se vše může vrátit do starých kolejí.

Foto: Reuters

Přitom kvůli krizi se policejní rozpočty v mnoha státech USA krátí.

Vyšší zločinnost už hlásí Čína. Tamní hospodářský růst se zpomaluje z dvojciferných čísel uplynulých let na šest až sedm procent, jen na konci loňského roku přišlo o práci na 20 milionů dělníků z venkovských oblastí.

Továrny a dílny na jihovýchodě země, který dosud táhl čínský export a prosperitu, krachují.

Čínští taxikáři se musejí mít na pozoru

Nárůst kriminality například registruje čtyřmilionové město Šen-čen. Leží u hranice s Hongkongem a patřilo dosud k nejrychleji se rozvíjejícím a bohatnoucím aglomeracím.

Podle agentury AP se například objevilo přepadávání řidičů taxislužby pasažéry - věc v Číně dosud nevídaná.

Rusko očekává sociální problémy i nárust zločinnosti. Na snímku protestuje před budovu Státní dumy bezdomovec, žijící na Kurském nádraží v Moskvě.
Rusko očekává sociální problémy i nárust zločinnosti. Na snímku protestuje před budovu Státní dumy bezdomovec, žijící na Kurském nádraží v Moskvě. | Foto: Martin Novák

"Není žádných pochyb o tom, že počet zločinů stoupá v souvislosti s krizí," uvedl pro AP Tu Siung-po, profesor kriminologie na univerzitě v provincii Chunan.

Vnitro: Česko je připraveno

Podle Hany Malé z tiskového odboru českého ministerstva vnitra se problému věnují i čeští experti už od loňského podzimu. První analýza byla předložena vládě v prosinci.

Zatím prý ale nelze o nárůstu zločinnosti v České republice kvůli krizi hovořit. "Vyhodnotili jsme statistiky kriminality za IV. čtvrtletí loňského roku a v tuto chvíli nenapovídají, že by v důsledku hospodářské krize došlo k nárůstu kriminality," uvedla Malá pro Aktuálně.cz

Dodala, že se ministerstvo zabývá také otázkou, zda kvůli krizi nehrozí nekontrolovaná vlna imigrantů z jiných zemí do České republiky. Do rámce prevence zločinnosti patří i nabídka hrazení letenek domů cizincům, kteří v ČR přišli o práci.

 

ČR se podle dnešní analýzy ratingové agentury Standard & Poor's vyrovná s finančními těžkostmi lépe než ostatní středoevropské a východoevropské země. Díky odolné spotřebitelské poptávce a silným ekonomickým základům.

I Rusové počítají s problémy

Zločinu se obává ruský prezident Dmitrij Medveděv.

"Finanční krize nastartuje vyšší zločinnost, vytvoří sociální problémy, napětí," řekl prezident v projevu k členům vedení Federální bezpečnostní služby (FSB), která v Rusku nahradila bývalou sovětskou KGB.

Maďarští nacionalisté na protiromské demonstraci v Budapešti.
Maďarští nacionalisté na protiromské demonstraci v Budapešti. | Foto: Reuters

Rusko mělo obrovské problémy s kriminalitou v první polovině devadesátých let, například mnoho podnikatelů muselo platit výpalné a policie často nestíhala řešit ani velmi závažné zločiny. Vrátí se tato těžká doba?

Krizí těžce zasažené Maďarsko (muselo požádat o pomoc Mezinárodní měnový fond) se potýká s nárůstem xenofobie a hrozbou rasově motivovaných zločinů. Extremisté a nacionalisté z Maďarské gardy veřejně tvrdí, že za problémy mohou Židé a že je třeba také tvrdě zasáhnout proti Romům.

A co organizovaný zločin?

Ředitel Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) Antonia Costa tvrdí, že krize je ideální příležitostí pro protagonisty organizovaného zločinu vyprat špinavé peníze v bankách a nakupovat akcie.

"Mají peníze a jistě toho využijí," řekl Costa na adresu těchto skupin.

 

Právě se děje

Další zprávy