Slovensko má státní smutek. Na přejezdu zemřelo 12 lidí

Zahraničí Zahraničí
22. 2. 2009 8:30
Jde o jednu z nejhorších nehod v dějinách země
Osobní vlak u slovenského Brezna smetl plně obsazený autobus. Repro - Aktuálně.sk (sita)
Osobní vlak u slovenského Brezna smetl plně obsazený autobus. Repro - Aktuálně.sk (sita) | Foto: Repro - Aktuálně.sk (sita)

Banská Bystrica - Od dnešní osmé hodiny ranní je na Slovensku oficiálně vyhlášený státní smutek. Potrvá do osmé hodiny večerní. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi.

V sobotu ráno se odehrála jedna z největších dopravních tragédií v moderních dějinách země. Na železničním přejezdu u Brezna narazil osobní vlak do plně obsazeného autobusu. Při srážce zahynulo nejméně dvanáct lidí.

Podle slovenských médií řidič autobusu chtěl na přejezdu zařadit vyšší rychlost, ale vozidlo nestačilo z kolejí odjet. Vlak do něj najel ve zhruba sedmdesátikilometrové rychlosti.

Neštěstí se odehrálo kolem deváté hodiny na přejezdu bez závor u vesnice Polomka jihozápadně od Popradu. Vlak byl sestaven ze dvou vagónů. Strojvedoucí autobus viděl a snažil se brzdit, bylo však už pozdě.

Vlak převrátil vozidlo na bok a vláčel ho po kolejích několik desítek metrů.

Mezi obětmi manželské páry

Premiér Robert Fico, který spolu s ministry zdravotnictví a vnitra místo neštěstí navštívil, svolal mimořádné zasedání vlády. Na tiskové konferenci pak požádal televize, aby zrušily všechny politické diskusní pořady, naplánované na neděli. 

Původně záchranáři z místa oznámili třináct obětí. Ministr vnitra Robert Kaliňák však později upřesnil, že zatím zemřelo dvanáct lidí. Dvacet lidí je zraněno, z toho pět těžce. V autobuse sedělo sedmatřicet osob. Šlo o zájezd lyžařů z Bánovců nad Bebravou.

Server Pravda.sk uvedl, že na místě zemřely tři manželské páry, několik podnikatelů a lékařů.

Všechny oběti jsou z autobusu, ve vlaku nebyl nikdo vážněji zraněn.

Jedna z nejhorších slovenských nehod

Motorový vlak téměř nestihl brzdit, před srážkou jel mezi 50 a 70 km/h. Repro - Aktuálně.sk (tasr)
Motorový vlak téměř nestihl brzdit, před srážkou jel mezi 50 a 70 km/h. Repro - Aktuálně.sk (tasr) | Foto: Repro - Aktuálně.sk (tasr)

Server Sme.sk napsal, že u Polomky už jednou došlo ke srážce vlaku a osobního automobilu. Na přejezdu jsou podle Sme.sk jámy, takže vozidla tam hodně zpomalují.

K místu havárie přiletěly v sobotu ráno vrtulníky záchranné služby z Banské Bystrice i Košic. Zraněné odváželi i řidiči osobních automobilů, kteří zrovna projížděli kolem.

Policie pak na celý den vesnici Polomka uzavřela. Dovnitř směli jen lidé, kteří tam bydlí.

Sobotní neštěstí je jednou z nejtragičtějších havárií v historii samostatného Slovenska. Dosud nejhorší bilanci měla nehoda autobusu u Gelnice v roce 2003, kde zahynulo třináct lidí.



 

Právě se děje

Další zprávy