Lotyšská vláda padla. Česká půjčka ji nezachránila

Martin Novák Martin Novák
20. 2. 2009 16:20
Pobaltská země čelí strmému ekonomickému pádu, vůbec nejhoršímu ze zemí EU
Odstupující lotyšský premiér Godmanis hovoří s novináři.
Odstupující lotyšský premiér Godmanis hovoří s novináři. | Foto: Reuters

Riga - Finanční krize zasáhla ze sedmadvaceti zemí Evropské unie nejhůře Lotyšsko.

Lidé přicházejí o práci, firmy krachují, export klesá, stát horko těžko zachraňuje bankovní sektor. Protestní demonstrace v Rize byly nejnásilnější v celé Evropě, policie nasadila slzný plyn.

Prognóza na příští rok je skličující: hospodářský propad o 12 procent, nárůst nezaměstnanosti z loňských sedmi procent na 12,7 procenta.

Krize dnes vyústila v to, co mnozí Lotyši čekali a v co někteří z nich i doufali. Vláda podala demisi, premiér Ivars Godmanis rezignoval.

Před dvěma týdny těsně ustál hlasování o důvěře v parlamentu, ale nyní se rozhodl sílícímu tlaku ustoupit.

Lotyšsko na známé plastice Davida Černého Entropa, vystavené v Bruselu.
Lotyšsko na známé plastice Davida Černého Entropa, vystavené v Bruselu. | Foto: Aktuálně.cz

Učinil tak pouhé tři dny poté, co o pomoci Lotyšsku rozhodla vedle dalších zemí unie i Česká republika. Poslanecká sněmovna schválila v úterý půjčku Rize ve výši přes 5,5 miliardy korun.

Celkem přispějí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond Lotyšům na stabilizaci ekonomiky a překonání hluboké recese částkou 7,5 miliardy eur.

„Myslím, že budou pokusy o sestavení nové koalice, ale spíše bych si vsadil na nové volby," řekl agentuře Reuters analytik Deutsche Bank Lars Christensen, který se specializuje na Pobaltí.

Ironií osudu padla vláda dnes zrovna v době, kdy do Rigy přijela na návštěvu delegace Mezinárodního měnového fondu s cílem projednat další pomoc a způsoby ozdravení lotyšské ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy