Nestahujme vojáky z Evropy, vyzývá americký generál

Roman Gazdík
19. 2. 2009 6:28
Ohrožuje to akceschopnost a společný výcvik se spojenci, tvrdí šéf armády USA v Evropě
Generál Carter Ham na cvičení bulharských a amerických jednotek v říjnu 2008
Generál Carter Ham na cvičení bulharských a amerických jednotek v říjnu 2008 | Foto: Reuters

Washington - Kdysi měly americké pozemní jednotky v Evropě 300 tisíc vojáků, dnes je jich osmkrát méně a jejich počet má během několika příštích let dále klesnout. Podle velitele Armády USA v Evropě (USAREUR) Cartera F. Hama je tato situace neúnosná.

Ham na úterní tiskové konferenci ve Washingtonu předstoupil před reportéry s tím, že požádal své nadřízené, aby nechali počty jednotek tak, jak jsou. Pozemní síly mají nyní na starém kontinentě 42 tisíc mužů a do roku 2013 má toto množství klesnout o dalších deset tisíc.

To podle Hama snižuje nejen možnost nasazení, ale také kapacitu k provádění vojenských cvičení společně s evropskými spojenci.

Efektivnost brání akceschopnosti

Zefektivnění armády bylo jedním z hlavních programů prvního ministra obrany v administrativě minulého prezidenta George Bushe Donalda Rumsfelda a dle tohoto plánu mají být z Německa, kde jsou američtí vojáci na evropské půdě soustředěni, staženy dvě brigády.

Vojáci USA v Afghánistánu
Vojáci USA v Afghánistánu | Foto: Reuters

„Odhaduji, že pokud máme splnit zadané mise, potřebujeme zaujmout jiné pozice sil v Evropě, než je nyní navrhováno," řekl Ham novinářům.

„Dvě hlavní otázky pro mě jsou mít dostatek pozemních sil, abychom mohli naplnit naše současné operační potřeby, …ale také si udržet schopnost zůstat angažovaný a cvičit s našimi evropskými spojenci," citoval ho deník armády USA Stars and Stripes.

Ačkoliv se může na první pohled zdát přítomnost amerických vojáků v Evropě jako přežitek studené války, podle internetové stránky USAREUR zde armáda plní rozličné mise.

Přibližně třetina sem spadajících vojáků je vždy nasazena v akci v různých částech světa, zejména v Afghánistánu, v Iráku a v Kosovu, evropské velitelství také koordinuje práci nově vzniklého Velitelství Afrika (AFRICOM).

Jinou misí je trénovat vojáky spojeneckých armád, například rumunské a bulharské jednotky.

Donald Rumsfeld přišel s plánem přetvořit Pentagon, za pět let odešel s nepořízenou
Donald Rumsfeld přišel s plánem přetvořit Pentagon, za pět let odešel s nepořízenou | Foto: Wikimedia Commons

Rozhodujte rychle

Pentagon by dle Hama měl přijít s jasným řešením co nejdříve.

„Čím déle to bude trvat, tím obtížnější a pravděpodobně dražší bude rozhodnutí změnit," prohlásil Ham.

Pentagon plánoval dle agentury Reuters brigády původně poslat domů do Texasu již v roce 2011, v prosinci 2007 však jejich působení prodloužil.

 

Právě se děje

Další zprávy