Po vykázání Wilderse z Británie se ozývá kritika

Naďa Straková
13. 2. 2009 16:08
Nizozemský poslanec označil Gordona Browna za "největšího zbabělce v Evropě"

Londýn - V Británii se rozpoutala vášnivá debata nad rozhodnutím britského ministerstva vnitra nevpustit do země ultrapravicového poslance nizozemského parlamentu Geerta Wilderse.

Geert Wilders se i přes zákaz vstupu pokusil ve čtvrtek do Londýna přiletět, ale byl zdržen na londýnském letišti Heathrow a posléze předveden k výslechu. Měl se zúčastnit promítání svého kontroverzního snímku Fitna (Rozvrat), ve kterém sporně interpretuje Korán.

Do Sněmovny lordů, kde byl nakonec film představen bez jeho osobní účasti, ho pozval lord Pearson ze spřízněné Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).

"Slavný trouba"

Bývalý ministr v době konzervativní vlády Michael Portillo k Wildersově zákazu vstupu podotkl, že britské úřady tak pomohly tomuto „populistickému troubovi a fanatikovi" k celosvětové slávě.

Film Fitna byl veřejně promítán i v České republice. Projekci uspořádala muslimská komunita v Brně
Film Fitna byl veřejně promítán i v České republice. Projekci uspořádala muslimská komunita v Brně | Foto: Jan Langer

Kdyby prý do země poslance, který má podle Portilla „nezajímavé" názory, vpustili, přijel by nikým nepovšimnut, pustil by svůj film asi „30 poměrně excentrickým poslancům" a zas by odjel. Místo toho si teď tisíce lidí po celém světě film Fitna vyhledávají na internetu.

Nezávislá poslankyně baronka Coxová, která zorganizovala promítání filmu médiím, nařkla britskou vládu z „podřizování se hrozbám zastrašování".

„Znemožnění vstupu do této země evropskému poslanci znamená pro britskou demokracii  smutný a znepokojivý den," nechala se slyšet baronka Coxová. „Nesouhlasím se vším, co Geert Wilders tvrdí, ale věřím, že má právo v demokracii svoje názory říkat".

Minulé zákazy vstupu do Británie

  • Americký rapper Snoop Dogg za kriminální obvinění
  • Louis Farrakhan, lídr amerického hnutí Nation of Islam, za své údajně rasistické a antisemitské názory, které by mohly ohrozit veřejný pořádek
  • Muslimský klerik Dr. Jusuf al-Qaradawi za své extremistické postoje - sebevražedné atentátníky považuje za mučedníky a homosexualitu za nemoc

Zdroj: BBC

„Nedělám nic špatného. Neprotestuju, ani neběhám po ulicích Londýna," bránil se Wilders.

„Demokracie znamená umět přijímat rozdíly a vést debatu. Je to smutný den pro Británii, když se rozhodla nevpustit na své území demokraticky zvoleného poslance," dodal.

"Největší zbabělec v Evropě"

Rozhodnutí ministryně vnitra Jacqui Smithové nevpustit Wilderse do Británie našlo podporu nejen u premiéra Gordona Browna, ale i u některých představitelů muslimských komunit.

„Jeho fašistické názory nejsou v zemi, kde se pyšníme tolerancí k jiným náboženstvím, vítány," prohlásil ředitel nadace Ramadhan Mohammed Shafiq. „Tady nejde o svobodu slova, ale o zastavení náboženské nenávisti, kterou tento muž propaguje".

Wilders premiéra Browna označil za „největšího zbabělce v Evropě".

Gordon Brown - největší zbabělec Evropy? Podle Geerta Wilderse ano.
Gordon Brown - největší zbabělec Evropy? Podle Geerta Wilderse ano. | Foto: Reuters

Ministryně vnitra má podle britských zákonů právo zakázat vstup někomu, kdo by mohl pro „zemi, veřejný pořádek či britské občany" představovat bezpečnostní hrozbu, ale nemůže mu vstup znemožnit jen kvůli jeho názorům, informovala BBC.

„Svoboda slova je pro nás důležitá, ale není možné v divadle plném lidí křičet „hoří", řekl britský ministr zahraničí David Miliband. „Zrovna tak není možné podle zákonů této země podněcovat nenávist k náboženství či jiným rasám."

Proti Wildersovi je v Nizozemsku v současnosti vedeno trestní stíhání, ve kterém je obviněn právě z podněcování k nenávisti a z diskriminace.


 

Právě se děje

Další zprávy