Pacientka Eluana, jež rozdělila Itálii i svět, zemřela

Zahraničí Zahraničí
10. 2. 2009 11:55
Italku 17 let udržovaly při životě jen přístroje

Udine - Smutný příběh ženy v kómatu a rodičů bojujících o její důstojnou smrt, který měsíce plnil zprávy médií, je u konce.

Italka Eluana Englarová v pondělí večer zemřela, oznámili specialisté na klinice v Udine.

Od přístrojů ji nechal odpojit její otec, navzdory pokusům vrcholných italských politiků soudem odsouhlasenou "lékařskou eutanázii" zablokovat.

Lékaři začali s procedurou vedoucí k definitivní smrti osmatřicetileté pacientky v pátek, podle jejich prohlášení mělo postupné odpojování od přístrojů a umělé výživy zabrat několik dní.

Itálii zprávu o Eluanině skonu potvrdil přímo italský ministr zdravotnictví Maurizio Sacconi, a to právě ve chvíli, kdy se účastnil naléhavé schůze Senátu.

Zasedání si prosadil kabinet Silvia Berlusconiho, který na popud svého šéfa urychleně přijal směrnici zakazujícího přerušení umělé výživy v podobných případech. Zvrátit lékařské rozhodnutí, jehož legálnost na žádost rodiny vloni na podzim potvrdil i italský soud, už však ministři nedokázali.

Berlusconi v reakci na to znovu kritizoval italského prezidenta Giorgia Napolitana, který předtím odmítl mimořádnou směrnici podepsat.  "Eluana nezemřela přirozenou smrtí, zabili ji," řekl premiér deníku Libero.

 

 

Právě se děje

Další zprávy