Německé úřady vyslýchají amerického zběha. Žádá o azyl

Martin Novák Martin Novák
4. 2. 2009 11:05
André Shepherd se nechtěl vracet do Iráku, a tak dezertoval
V Iráku zahynulo za téměř šest let už přes 4200 amerických vojáků.
V Iráku zahynulo za téměř šest let už přes 4200 amerických vojáků. | Foto: Reuters

* Jedenatřicetiletý mechanik nechtěl podruhé do Iráku * Uprchl z americké základny u Norimberka * Němci musejí rozhodnout, zda považují válku v Iráku za nezákonnou

Karlsruhe - Americký voják, jenž nedávno podal žádost o politický azyl v Německu, bude dnes německými úřady vyslýchán.

Jedenatřicetiletý André Shepherd předloni dezertoval z americké základny v Katterbachu u Norimberka, jelikož se nechtěl vracet do války v Iráku. Tvrdí, že do války nastupoval za úplně jiných podmínek, než se následně projevilo.

"Prostě nám lhali," řekl Shepherd agentuře AP o amerických úřadech, které mladé Američany do války s Irákem rekrutovaly.

Na středečním slyšení, které bude probíhat za zavřenými dveřmi, Shepherda vyslechne Federální úřad pro migraci a uprchlíky. Očekává se, že proces bude trvat tři až čtyři hodiny a úřady konečné rozhodnutí vynesou až za několik měsíců.

Zákonná či nezákonná?

V Evropské unii od roku 2004 platí ustanovení, že dezertéři z pravidelných armád mohou mít právo na azyl, pokud jsou nucení narukovat do "nezákonné" války.

Němci tedy budou muset rozhodnout, zda lze americkou-britskou invazi do Iráku z jara 2003 hodnotit jako nezákonnou.

Američanovi může pomoci fakt, že útok nebyl schválen Radou bezpečnosti OSN. Nicméně v době, kdy on sám poprvé do Iráku narukoval - v září 2004 - už Rada bezpečnosti pobyt amerických vojáků legalizovala jako "stabilizační misi."

Americký vrtulník Black Hawk nad Bagdádem.
Americký vrtulník Black Hawk nad Bagdádem. | Foto: Reuters

Všechno je jinak

Německo je pro Američany hlavní přestupní stanicí do Iráku. Na základnách a v kasárnách tam působí na 38 tisíc amerických vojáků.

Mezi nimi byl i Shepherd. Do armády vstoupil v prosinci 2003, deset měsíců na to přistál po krátkém pobytu v Německu na základně v severním Iráku. Neúčastnil se přímo bojových operací, jako mechanik opravoval a kontroloval helikoptéry Apache.

Na místě podle svých slov zjistil, že mnoho věcí je jinak, než se doma nebo v Německu domníval. Iráčané, se kterými přišel do styku, prý vůbec nepovažovali Američany za osvoboditele.

A jeho armádní kolegové - včetně letců a příslušníků pozemních jednotek - prý nedokázali uspokojivě odpovědět na otázku, proč vlastně jsou v Iráku a co tam dělají.

Návrat z Iráku.
Návrat z Iráku. | Foto: Reuters

Potulní zběhové

V dubnu 2007 měl jít do Iráku znovu, ale už nechtěl. "Nehodlal jsem se dál podílet na zabíjení civilistů, kterému jsem svými opravami vrtulníků napomáhal," uvedl v rozhovoru pro německý časopis Der Spiegel.

Na rozhodnutí, zda bude moci strávit zbytek života v Německu, čeká v uprchlickém centru v Karslruhe. Podporu Shepherdovi vyjádřila Strana zelených, finančně mu vypomáhá pětašedesátiletý místní mírový aktivista s manželkou.

Americká armáda registruje za loňský rok více než tři tisíce dezertérů. Většina uprchla do Kanady nebo se skrývá v USA, po Evropě se jich potuluje více než sedmdesát.

Armádní mluvčí uvedl pro Wall Street Journal, že po většině zběhů nikdo urgentně nepátrá a Shepherdův případ je výhradně v německých rukou. Nicméně pokud by se voják vrátil do USA, hrozilo by mu až pětileté vězení.

 

 

Právě se děje

Další zprávy