Vrah z jeslí nazývaný Joker se k činu oficiálně přiznal

Zahraničí Zahraničí
24. 1. 2009 17:22
Mladík chtěl zřejmě útočit i jinde, píší noviny
Budova jeslí v Dendermonde, kde pachatel poranil nožem třináct lidí, některé z nich smrtelně
Budova jeslí v Dendermonde, kde pachatel poranil nožem třináct lidí, některé z nich smrtelně | Foto: Reuters

* dvě děti a dospělý zemřeli * dalších dvanáct osob utrpělo zranění * zranění byli operováni, jsou mimo nebezpečí života * pachatel z místa činu uprchl, ale byl zadržen nedlouho poté

Brusel - Muž přezdívaný médii Joker, který v pátek v jeslích v belgickém městě Dendermonde zabil nožen tři lidi včetně dvou dětí, se policii k činu přiznal a byl obviněn z vraždy.

Podle svědků se s bílým líčením a mastnými vlasy stylizoval do postavy Jokera z nejnovější části batmanovské série Temný rytíř, kde ho ztvárnil (dnes již mrtvý) australský herec Heath Ledger; za tuto roli je posmrtně nominován na Oscara.

Muž se prý během výslechu smál a udal pět různých totožností. I to podle médií vypovídá o ovlivnění touto figurou.

Nalezena už byla vražedná zbraň, velký nůž s třiceticentimetrovou čepelí. Belgický list Het Laatste Nieuws napsal, že v době zatčení měl u sebe ještě další nůž a jméno dalších jeslí vzdálených přibližně tři kilometry. "Možná se předešlo dalšímu krveprolití," dodal deník.

Další listy, které se odvolávají na státního zástupce, píší, že jde o Kima D., nezaměstnaného muže žijícího osaměle.

Z léčebny prý neuprchl

Dalších deset dětí a dva dospělí utrpělo při incidentu zranění a museli být převezeni do nemocnice. Všech dvanáct osob bylo operováno a je mimo ohrožení života.

Až v pátek večer prokurátor v Dendermonde oznámil, kdo čin spáchal: dvacetiletý mladík z regionu. A na rozdíl od některých původních zpráv není ani cizího původu, ani neuprchl z psychiatrické léčebny. Nebyl prý ani pod vlivem alkoholu či drog.

Pachatel na zvonek jeslí zazvonil v pátek kolem desáté hodiny dopoledne s nabíleným obličejem a černě podmalovanýma očima a tvrdil, že se chce na něco zeptat.

Když mu personál otevřel dveře, vtrhl dovnitř, vytáhl nůž a začal okamžitě útočit na děti. "Pak vyběhl do patra a pokračoval v tom," uvedl oblastní státní zástupce Christian Du Four.

Z místa činu ujel na kole. Kolem půl dvanácté se ho policii podařilo zadržet v místním supermarketu. Následoval zápas a muž pak musel být hospitalizován.

Heath Ledger v Batmanovi
Heath Ledger v Batmanovi | Foto: Aktuálně.cz

V jeslích bylo v době incidentu celkem 18 dětí ve věku do tří let a šest dospělých. "Mnoho rodičů je v šoku," uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra Guido De Padt.

Opravdová jatka

Zděšeni jsou i ostatní obyvatelé Dendermonde. "Je to pro nás moc smutný den, jsme malé město a kriminalita je tu nízká. Jsme prostě v šoku," řekl BBC 43letý Damien Vernon z Irska, který se sem přestěhoval před sedmi lety.

Jednou z obětí je podle dostupných informací zaměstnankyně jeslí. Několik dalších dospělých utrpělo zranění, když se snažili před útočníkem bránit děti vlastním tělem.

"Ten muž prostě zešílel," uvedl místostarosta Dendermonde Theo Janssens. "Všude byla krev, nechce se tomu věřit, opravdová jatka."

Budova jeslí byla po neštěstí evakuována a úřady zřídily krizové centrum, kde rodičům dětí poskytují psychologickou pomoc.

 

Právě se děje

Další zprávy