U školky v Norsku se střílelo, policista zabil ženu

Reuters Roman Gazdík, Reuters
23. 1. 2009 14:23
Podle všeho šlo o hádku bývalých milenců
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Bleskově

Oslo - Jeden člověk zahynul při střelbě na parkovišti u mateřské školy v Tromsö v severní části Norska. Další se nachází v kritickém stavu. 

"Jednu osobu máme potvrzenu mrtvou, jedna byla hospitalizována," řekl policejní důstojník Kurt Pettersen norskému televiznímu kanálu TV 2 News. "Týkalo se to pouze těchto dvou lidí, nehledáme útočníka."

Policie pak oznámila, že druhá osoba svým zraněním podlehla, to však později dementovala na tiskové konferenci, na které poskytla informace o motivech incidentu.

Šlo zřejmě o hádku bývalých milenců. Žena pracovala v místní mateřské školce a muž u policie. Muž nejprve zastřelil ženu a pak obrátil zbraň proti sobě.

"Byl to zkušený veřejný činitel, který sloužil dlouhou dobu," řekl novinářům policejní šéf Truls Fyhn. "Důvodem zabíjení byl zřejmě jejich vztah, který se před několika týdny rozpadl."

Policie nyní zkoumá, zda byla k vraždě a pokusu o sebevraždu použita služební zbraň. Střelba začala krátce před půl devátou středoevropského času, v době, kdy do školky přicházely děti, a podle TV2 jí některé přihlížely.

Skandinávií nedávno otřásly dva masakry na školách, ke kterým došlo v sousedním Finsku.

Sedmého listopadu 2007 zastřelil osmnáctiletý Pekka-Eric Auvinen na škole ve městě Jokela devět lidí včetně sebe. O čtrnáct měsíců později zabil dvaadvacetiletý Matti Juhani Saari na škole v Kauhajoki deset lidí a pak obrátil zbraň i proti sobě.

Podle finské policie se oba střelci pravděpodobně znali.

 

Právě se děje

Další zprávy