Karikatury Mohameda bude řešit WTO

Lenka Málková
31. 1. 2006 14:59
Praha/Džidda  - Světovou obchodní organizaci čeká případ, který dosud neřešila. Až na její jednání se může dostat spor o karikatury proroka Mohameda otištěné dánskými novinami.

Několik arabských zemí, včetně Saúdské Arábie a Egypta, se kvůli kresbám rozhodlo bojkotovat dánské zboží. Podle Evropské komise tím porušují obchodní zákony. Evropská unie je připravena bojkotu dánského zboží zabránit a nevylučuje, že se obrátí na WTO.

V krajním případě by se EU mohla dokonce rozhodnout, že bude bojkotovat zboží ze zemí, které se postavily proti Dánsku. To by mělo bezpochyby rozsáhlé dopady pro arabské státy, které se již k bojkotu připojily. Celý incident by ale poškodil i několik dánských firem.

Karikatury, které narušují jedno ze základních pravidel islámu, podle něhož nesmí být Mohamed zobrazován, vyvolávají v muslimském světě rozsáhlé protesty. váno. Saúdská Arábie přistoupila k bojkotu dánského zboží.

Protesty v Palestině i Iráku

V Gaze už druhý den pokračovaly protesty tisíců Palestinců, kteří pálili dánské vlajky a provolávali hesla jako "Smrt Dánsku, válku Dánsku!" Demonstranty neuspokojila ani omluva, kterou dánský deník Jylland Posten.

V pondělí obsadila skupina patnácti maskovaných ozbrojenců na protest proti karikaturám kancelář Evropské unie v pásmu Gaza. Po půl hodině Palestinci kancelář opustili, nikdo nebyl zraněn. K odpovědnosti za akci se přihlásily Brigády mučedníků Al-Aksá. Dánské i švédské úřady už varovaly své občany, aby do Palestiny a Saudské Arábie necestovali.

Včerejším konfliktům předcházelo nedělní pálení dánských vlajek v Gaze a sobotní protesty v Bagdádu. Několik tisíc Iráčanů tam během modliteb žádalo trest pro vydavatele listu Jyllands-Posten, který kresby otiskl.

Foto: Aktuálně.cz

Nejvyšší muslimská instituce, Organizace islámské konference, vyzvala v sobotu v Džiddě k pokojným protestům proti karikaturám. "Vyzýváme příslušníky islámského národa, aby vyjádřili svůj názor v civilizované a pokojné podobě, a neuchýlili se k chybám, které nejsou hodné Proroka," řekl tajemník Ekmeletin Ihsanoglu agentuře Reuters.

Organizace, která sdružuje 57 muslimských zemí, také vyzvala Dánsko ke kategorickému odsouzení těchto vyobrazení.

Zářijové vydání je stále živé

Loni v září se na stránkách dánského listu objevilo 12 obrázků s islámským prorokem. Mohamed měl na jednom z nich na hlavě turban ve tvaru bomby, z níž čněla hořící roznětka. Na dalším obrázku stál Mohamed s vycházkovou holí v poušti v popředí osla a zapadajícího slunce.

Šíitský duchovní šajch Saláh Ubajdí včera na shromáždění 10.000 muslimů ve východním Bagdádu žádal, aby soudy zahájily soudní řízení proti dánskému listu. Asi 500 lidí proti karikaturám protestovalo na šíitském předměstí Bagdádu Kázimíja.

Dánský premiér Anders Fogh Rasmussen odmítl v případě jakkoliv zasáhnout s tím, že vláda nemůže nijak ovlivňovat sdělovací prostředky. Saúdská Arábie však kvůli karikaturám ve čtvrtek odvolala z Dánska svého velvyslance.

Dánsko situaci podcenilo

Podle slov dánského diplomata Hanse Klingenbergai podcenila dánská vláda význam celé věci. "Obávám se, že my v Dánsku si neuvědomuje, co může otištění podobných obrázků v novinách vyvolat. Musíme vzít celou věc vážně a zabránit tomu, aby se bojkot rozšířil i do dalších muslimských zemí," dodal.

Saúdská Arábie totiž na vzniklou situaci zareagovala bojkotem dánských výrobků. Dánský dovozce Alra Foods je přitom jedním z největších evropských exportéru v Saúdské Arábii a ročně sem vyveze zboží za 286 milionů euro.

"Stále více supermarketů stahuje dánské zboží z regálů a odvolávají další objednávky," prohlásil mluvčí Alra Foods Louis Honore.

Arabské státy v prosinci oficiálně obvinily Dánsko z nečinnosti. Zareagovali i dánští muslimové a deník Jyllands-Posten se rozhodli zažalovat. Nechali se slyšet, že pokud to bude třeba, obrátí se i na Evropskou unii. Dánský deník se však odmítl omluvit s odvoláním na svobodu slova. #reklama

Norsko se poučilo a nabídlo omluvu

Kontroverzní obrázky proroka Mohameda se v lednu objevily také v norském tisku. V arabském světě se tak znovu zvedla vlna protestů. Norská vláda se však od té dánské poučila a přistoupila ke smířlivějšímu postupu vůči muslimům. Ministerstvo zahraničí dokonce prohlásilo, že celé věci lituje a omlouvá se.

Islám jakékoli zpodobňování proroka Mohameda zakazuje.

 

Právě se děje

Další zprávy