Britové na Titaniku jednali džentlmensky, Američané ne

Roman Gazdík
22. 1. 2009 23:10
V krizových situacích rozhodují i společenské faktory, ukázala studie
Titanic před odjezdem na svou první a poslední plavbu
Titanic před odjezdem na svou první a poslední plavbu | Foto: Wikimedia Commons

Londýn - „Buďte Britové, chlapci, buďte Britové." Těmito slovy údajně povzbuzoval kapitán Edward John Smith muže na potápějícím se Titaniku. A nová studie australských a švýcarských vědců tvrdí, že jeho slova padla na úrodnou půdu.

Z výzkumu svědectví přeživších totiž vyplynulo, že se lidé v krizových situacích neřídí pouze vlastními zájmy a pudem k přežití, jak by mohla intuice napovídat, ale chování je také silně determinováno sociálními normami i altruismem.

Džentlmeni byli in

„Musíte si uvědomit, že to byla doba krále Edwarda (král Edward VII. ve skutečnosti zemřel už v roce 1910 - pozn. red.), kdy být džentlmenem bylo vrcholem společenské prestiže," řekl BBC jeden z autorů studie David Savage z Queenslandské technologické univerzity v Brisbane.

„Je zde mnoho prohlášení, která se shodují v tom, že poté, co dali své ženy do záchranných člunů, odebrali se manželé na záď lodi, aby si dali doutník, postávali a snažili se chovat přátelsky, v době kdy šla loď v zásadě ke dnu."

Pokud byla cestující osoba na Titaniku ženou, zvyšovala se pravděpodobnost jejího přežití dle autorů studie o 52 procent. Pokud měla žena navíc dítě, zvedla se na 70 procent.

Na Američana byl Jack Dawson dosti džentlmenský...
Na Američana byl Jack Dawson dosti džentlmenský... | Foto: www.titanicmovie.com

„Byl zde jeden dost bohatý džentlmen," vypráví Savage. „Poté co dal svou ženu do člunu, šel zpátky dolů... oblékl si svůj smoking a vrátil se nahoru s představou, že pokud umře, může stejně dobře umřít jako džentlmen a dobře oblečený."

Titanik se v severním Atlantiku potopil v noci ze čtrnáctého na patnáctého dubna 1912. Plul z anglického Southamptonu do New Yorku. Zahynulo přibližně 1500 cestujících a členů posádky.

Američtí individualisté

Z výsledků studie vyplývá, že chování během evakuace determinovaly i "národní faktory". Zásada „ženy a děti první" tak byla dle Savage více ctěna Brity než Američany.

„Americké kultura měla dáno do vínku větší individualismus a britská byla více o džentlmenském chování," řekl vědec BBC.

Britští muži měli o sedm procent menší pravděpodobnost přežití než průměrný cestující mužského pohlaví. U Američanů byla naopak o osm a půl procenta vyšší. Irští a švédští pasažéři měli o pět, respektive dvě procenta vyšší šanci než průměr.

Přestože byli v průměru dále od záchranných člunů, zachránilo se Američanů o 25 procent více než Britů.

Procento zachráněných britských a amerických žen je přibližně stejné, z čehož dle autorů studie plyne, že se džentlmeni z ostrovů obětovali pro blaho svých drahých poloviček.

Podmínkou přežití byly i sociální faktory. Díky lepší informovanosti o umístění člunů, hrozícím nebezpečí i preferenčnímu zacházení měli pasažéři z první třídy o 40 procent vyšší šanci na záchranu než jejich spolucestující z třídy třetí.

 

Právě se děje

Další zprávy