Registrace pro cesty do USA už platí pro většinu EU

Martin Novák Martin Novák
12. 1. 2009 18:05
Elektronické formuláře musí stejně jako Češi vyplňovat i Britové či Francouzi

Washington - Nový elektronický systém pro povolování cest do USA (ESTA), který již používají občané České republiky a některých dalších zemí, dnes začal platit pro i pro staré členské země Evropské unie.

Systém povinné registrace pro vstup na území Spojených států se tak sjednotil pro celou Evropskou unii s výjimkou Polska, Řecka, Bulharska a Rumunska. Lidé z těchto čtyř států EU musejí mít pro cesty do USA nadále vízum.

Zatímco pro Čechy a další Východoevropany znamená zrušení víz a zavedení elektronické registrace zjednodušení a finanční úsporu, pro občany ze zemí, které dosud vízum do USA nepotřebovaly, to znamená komplikaci.

Všichni si musí požádat o povolení ke vstupu do Spojených států vyplněním elektronického formuláře a s vytištěnou schválenou žádostí musejí předstoupit před amerického imigračního úředníka.

Foto: Aktuálně.cz

Britský deník Daily Telegraph nicméně ve své reportáži z prvního dne platnosti nového systému uvádí, že v případě Britů američtí imigrační úředníci striktně nevyžadují povolení a pouštějí občany Spojeného království za brány letišť i bez něj.

Podle deníku Daily Mail mnoho Britů o novém systému vůbec neví, protože světová kampaň informující o jeho zavedení byla na ostrovech nedostatečná.

Kromě zemí Evropské unie se vyplňování formulářů týká ode dneška také občanů Japonska, Švýcarska, Austrálie nebo Singapuru.
Naopak vízum ani formulář nepotřebují pro cesty do USA Kanaďané.

Česká republika o zrušení víz usilovala velmi dlouho a jejich odbourání loni 17.listopadu bylo završením této snahy. Pro Varšavu bylo velkým zklamáním, že se USA nerozhodly zrušit víza také Polákům.

 

Právě se děje

Další zprávy