Kosovo a Albánie chtějí vytvořit svůj Schengen

Zdeněk Mihalco
11. 1. 2009 18:21
Hraniční kontroly mají být zrušeny
Albánská a kosovská vlajka na domě v Kosovu. Většinu z asi 2 milionů obyvatel Kosova tvoří Albánci
Albánská a kosovská vlajka na domě v Kosovu. Většinu z asi 2 milionů obyvatel Kosova tvoří Albánci | Foto: Ondřej Besperát

Priština - Albánie a Kosovo se dohodly, že v nejbližší době podepíší smlouvu o zrušení kontrol na společné hranici. Státy hodlají v oblasti vytvořit "malý Schengen". Informoval o tom server BalkanInsight.com, který se specializuje na zpravodajství z Balkánu.

Kosovo, které vyhlásilo svou samostatnost loni v únoru, obývají zejména etničtí Albánci. Srbů, kteří samostatné Kosovo neuznávají, žije na území Kosova zhruba 100 tisíc.

Kritici samostatnosti Kosova poukazují na možnost, že se Kosovo s Albánií v budoucnu pokusí spojit. Vlády Albánie i Kosova však tuto možnost popírají. Albánský prezident Bamir Topi nyní prohlásil, že "sjednocení proběhne až v Bruselu, v evropské rodině".

"Dohoda pomůže občanům svobodně cestovat a zjednoduší administrativní procedury," prohlásil albánský prezident o chystaném rušení hraničních kontrol. Dohoda by měla být podepsána během dvou měsíců. Podle představitelů Albánie i Kosova má být dohoda příkladem liberalizace obchodu pro další státy regionu.

Požárníci se snaží uhasit obchod v Kosovské Mitrovici, kde 30. prosince několik stovek Srbů zaútočilo na albánské obchody a automobily poté, co byl jeden ze srbských mladíků pobodán dvěma Albánci.
Požárníci se snaží uhasit obchod v Kosovské Mitrovici, kde 30. prosince několik stovek Srbů zaútočilo na albánské obchody a automobily poté, co byl jeden ze srbských mladíků pobodán dvěma Albánci. | Foto: Reuters

"K tomuto mini-Schengenu jihovýchodní Evropy by se mohla připojit Černá Hora a Makedonie," prohlásil kosovský prezident Fatmir Sejdiu.

Zpráva o chystaném rušení kontrol na kosovsko-albánské hranici přichází v době zvýšeného napětí v Kosovské Mitrovici, klíčovém městě pro stabilitu Kosova. Mitrovica je rozdělená na albánskou a srbskou část.

Od konce prosince ve městě shořelo několik obchodů a aut, zraněno bylo asi 30 lidí.

Velitel tamních jednotek NATO varoval před možností rozšíření nepokojů do dalších oblastí.

Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku loni v únoru. Jako stát Kosovo uznává asi pět desítek zemí včetně Česka. Proti uznání nezávislosti je Srbsko, ale také Rusko nebo Slovensko.


 

Právě se děje

Další zprávy