Integrovaný radarový systém. Tak zní nabídka USA Rusku

Roman Gazdík
9. 1. 2009 7:52
Náměstek americké ministryně zahraničí doufá, že Moskva nabídku zváží

Praha - Spojené státy učinily Rusku nabídku společného systému radarové obrany, který by byl vysoce integrován do připravovaného společného deštníku Severoatlantické aliance (NATO) a amerického systému, jehož součástí má být i radarová základna v Česku.

Jedním ze způsobů řízení může být i ustavení ústředního velení (Central Command), které by správu tohoto rozsáhlého systému koordinovalo.

Při setkání s novináři v Praze to řekl náměstek americké ministryně zahraničí Daniel Fried.

NATO, Rusko, USA

"Měli jsme v úmyslu skloubit protiraketové systémy NATO, americký, český a polský systém a ruský systém protiraketové obrany, protože jak víte, tak Rusko má systém raketové obrany okolo Moskvy," prohlásil Fried.

Tato nabídka byla učiněna při společné cestě americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové a šéfa Pentagonu Roberta Gatese v říjnu 2007 a platí dodnes.

Daniel Fried
Daniel Fried | Foto: Archiv ministerstva zahraničí USA

"Byli bychom ochotni v této spolupráci zajít velmi daleko a navrhnout a dát dohromady určitou síť systémů," tvrdí Fried. "Nevidíme totiž Rusko jako nepřítele ani našeho oponenta. Sledujeme rodící se hrozby z Íránu a tohoto regionu."

Podle Frieda byly Spojené státy "otevřeny ruským návrhům" a záleželo by i na Rusku, jakým způsobem by systém - který počítal s kolektivním sdílením dat radarů umístěných v jednotlivých zemích - operoval.

Těžili by všichni

"Je zde několik způsobů, jak by to mohlo fungovat. Mohlo by jít o vzájemnou propojenost, zřízení ústředního velení nebo styčných důstojníků nebo by mohlo jít o systém okamžité vzájemné komunikace."

Podle Frieda však Rusko zůstalo vůči iniciativě zdrženlivé, ačkoliv by se tím zvýšila obranyschopnost jeho protiraketového systému.

"Naši odborníci na raketovou obranu vypracovali analýzu, co by bylo praktickým přínosem této integrace a ukázalo se, že by to náš systém učinilo o něco efektivnějším a jejich systém o dost efektivnějším," prohlásil Fried. "Zatím nejsou ochotni o této věci debatovat..., šlo ale o seriózní nabídku. A je možné, že ji v budoucnosti Rusové začnou zvažovat."

 

Právě se děje

Další zprávy