Bulharsko je s plynem na dně. Lidé už mrznou

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
7. 1. 2009 10:19
Balkánská země nemá možnost žádných náhradních dodávek
Foto: Reuters

Sofia - Bulhaři patří mezi ty nešťastníky, kteří se nyní ocitli zcela bez dodávek zemního plynu kvůli rusko-ukrajinskému sporu.

Balkánská země je nejvíce zasažená z celé Evropy. Na ruském plynu je stoprocentně závislá, nemá možnost čerpat z jiných plynovodů.

A uskladněné zásoby jsou velmi malé. Jen něco přes 500 milionů kubíků pro stát s 7,6 miliony obyvateli. Přitom v zemi je jen jeden velký zásobník.

Bulharsko se tak ocitlo na prahu hluboké krize. Hrozby, že lidé nebudou mít vytápěné byty v současných více než desetistupňových mrazech, se už začaly naplňovat ve městě Ruse, ležícím na bulharsko-rumunské hranici.

Podle státního rozhlasu se ocitly bez tepla kvůli přerušeným dodávkám téměř tři tisíce obyvatel Ruse.

Foto: Reuters

Vláda vytvořila krizový štáb a státní plynárenská společnost Bulgargaz varovala jak jednotlivé občany, tak firmy, že musí počítat pro příští dny a možná týdny s razantním přiškrcením dodávek tepla.

Vláda oznámila, že prioritně budou zásobovány nemocnice, školy a školky.

Některé průmyslové firmy zastavují provoz. Například velcí výrobci hnojiv Neochim a Agropolychim.

"Ocitli jsme se uprostřed velmi vážné krize. Jsme obětí hádek mezi Ruskem a Ukrajinou," prohlásil premiér Sergej Stanišev.

Na ulicích a v médiích jsou kritizováni všichni politici - vládní socialisté i opoziční pravice. Za to, že v uplynulých letech neudělali nic pro to, aby bylo Bulharsko méně závislé na zemním plynu z Ruska.

"Je to naprosto příšerné. Na Rusko se prostě nelze spolehnout," řekla agentuře Reuters pětasedmdesátiletá obyvatelka Sofie Marina Nikolajevová.

Sousední Rumunsko je na tom lépe. Z Ruska totiž odebírá jen třetinu své spotřeby zemního plynu. Kromě Bulharska je na Rusku stoprocentně závislé například i Slovensko.

Zcela bez ruského plynu se dnes ocitlo taky Slovinsko, tento stav by měl podle šéfa tamní dodavatelské společnosti trvat minimálně 24 hodin. Dále je situace dle jeho slov zcela nepředvídatelná.

Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy