Kandidátem na post šéfa NATO je polský diplomat

Martin Novák Martin Novák
31. 12. 2008 16:00
Varšava chce ve funkci ministra zahraničí Radoslava Sikorského
Radoslav Sikorski.
Radoslav Sikorski. | Foto: Reuters

Varšava - Polská vláda i opozice dnes oficiálně podpořily kandidaturu ministra zahraničí Radoslava Sikorského na funkci generálního tajemníka NATO.

Post se uvolní příští rok. Dosavadní šéf Severoatlantické aliance Nizozemec Jaap de Hoop Scheffer skončí v létě po dubnovém summitu, konaném při příležitosti šedesátého výročí založení NATO.

Sikorski je uznávaným diplomatem. V polské vládě působil nejprve jako mnistr obrany a později jako ministr zahraničí. Dlouho žil v USA a má vazby na americkou politiku.

Podporoval výstavbu americké protiraketové základny v Polsku, ale stanovil USA tvrdé podmínky. Manželkou Sikorského je americká publicistka a autorka známé knihy Gulag Anne Applebaumová.

Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. | Foto: Reuters

"Zvolení Sikorskjého do čela NATO je velkou šancí pro Polsko. Nastal čas pro nové členské země," prohlásil dnes polksý premiér Donald Tusk.

V čele aliance dosud nestál žádný politik z bývalé komunistické země. Mezi kandidáty je počítán i český vicepremiér Alexandr Vondra. Podle týdeníku Economist jsou ale jeho šance výrazně menší než Sikorského.

Vážným uchazečem je také dánský premiér Anders Fogh Rasmussen, jehož zahraniční politika byla v uplynulých letech výrazně orientována na Spojené státy.

Polsko má svého kandidáta i na funkci generálního tajemníka Organizace spojených národů (OSN). Světové organizaci by rád šéfoval bývalý prezident Aleksander Kwasnievski.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy