Rusko už nedodává plyn Ukrajině. Evropa čeká potíže

Martin Novák Reuters Martin Novák, Reuters
1. 1. 2009 10:05
Moskva a Kyjev se nedohodly na splacení dluhu
Foto: Reuters

Moskva - Ruská plynárenská společnost Gazprom splnila své hrozby a dnes ráno středoevropského času úplně zastavila dodávky plynu na Ukrajinu.

"Dnes ráno jsme úplně zastavili dodávky pro Ukrajinu," řekli novinářům představitelé firmy. "Evropě stále dodáváme v plné výši," dodali. 

Podle dalších informací se dodávky do Evropy dokonce zvýšily. "Zvýšili jsme export plynu na 326 milionů kubických metrů za den," řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

O omezení dodávek Ukrajině v jedné z přečerpávacích stanic na plynovodu informovala ráno ruská televizní stanicie Vesti-24.

Množství dodávaného plynu se nejdříve snížilo asi na čtvrtinu, uvedla televize v živém vstupu od plynovodu v blízkosti rusko-ukrajinských hranic.

Rusové prý peníze nedostali

Jednání Gazpromu se zástupci ukrajinské firmy Naftogaz o splacení ukrajinského dluhu ve výši dvou miliard dolarů včera v Moskvě zkrachovala. "Odpovědnost za vzniklou situaci nese ukrajinská strana," řekl šéf Gazpromu Alexej Miller.

To může způsobit problémy v Evropě, do níž proudí ruský plyn potrubím přes Ukrajinu.

Naftogaz 30. prosince oznámil, že do Moskvy poslal požadované dvě miliardy dolarů, které mu půjčily ukrajinské banky. Rusové ale tvrdí, že žádné peníze nedostali.

Foto: Aktuálně.cz

Gazprom už dříve varoval, že pokud Kyjev nezaplatí do půlnoci 31. 12., dodávky plynu do hlavních plynovodů, které vedou na západ do Evropy přes Ukrajinu, budou omezeny nebo zastaveny.

Naftogaz pohrozil, že pokud Rusko přestane dodávat plyn Ukrajině, tak "zabaví" plyn určený zákazníkům v jiných evropských zemích.

Země Evropské unie odebírají z Ruska čtvrtinu svých zásob zemního plynu, přičemž východněji položené země, jako je Česká republika, jsou na ruských dodávkách závislejší.

Z Ruska pocházejí zhruba čtyři pětiny plynu spotřebovávaného v Česku.

Gazprom chce také od příštího roku zdražit plyn pro Ukrajinu z dosavadních 179 dolarů na tisíc kubických metrů na více než 250 dolarů.

Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem.
Ukrajinská premiérka Julia Tymošenková s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem. | Foto: Reuters

Ukrajina je nyní ve složité situaci. Těžce na ni dolehla globální finanční krize, musela si půjčit více než šestnáct miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu.

V Kyjevě považují ruské kroky za součást politického nátlaku. Ruské vládě se totiž nelíbí ukrajinské ambice na vstup do Evropské unie, a zejména do Severoatlantické aliance.

Pokud by Rusové dodávky skutečně přerušili nebo minimálně omezili, bude se opakovat dva roky stará situace. Na začátku ledna roku 2007 Gazprom zastavil provoz plynovodů na západ, protože se nedohodl s Běloruskem na zvýšení ceny.

Plyn znovu začal proudit do Evropy poté, co Bělorusové ustoupili.

 

Právě se děje

Další zprávy