Rusko stáhne strategické zbraně, když USA zmrazí radar

Martin Novák Martin Novák, Red Zah, man
19. 12. 2008 11:07
Naznačil to velitel ruských strategických raketových vojsk Nikolaj Solovcov

Moskva - Ruská armáda dnes nabídla Spojeným státům jakési smírčí řešení sporu kolem amerického protiraketového deštníku.

Pokud Washington zmrazí své plány postavit protiraketovou základnu v Polsku a radar v České republice, Moskva zastaví svůj ambiciózní program modernizace strategických zbraní.

Podle agentur Reuters a  Interfax to řekl velitel ruských strategických raketových vojsk Nikolaj Solovcov.

"Pokud se Američané svých plánů vzdají, odpovíme ve stejném duchu," řekl velitel.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dříve pohrozil, že v odvetě za základnu a radar v Polsku a České republice postaví Rusko svoji raketovou základnu v Kaliningradu na rusko-polské hranici.

Medvěděv ale také prohlásil, že věří v rozumnou dohodu s americkým prezidentem Barackem Obamou. Očekává ale, že z Washingtonu přijdou jasné signály, které by dokázaly rozptýlit přetrvávající pochybnosti Moskvy ohledně amerického protiraketového štítu.

"Takováto opatření na posílení důvěry sice nemohou zcela kompenzovat vzniklou nerovnováhu sil, ale mohou aspoň uvolnit napětí," řekl agentuře Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov.

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je také možné, že nová americká vláda stavbu základny a radaru odloží kvůli probíhající finanční krizi.

 

Právě se děje

Další zprávy