Klimatická konference OSN skončila. Pocity jsou smíšené

Martin Novák Martin Novák
13. 12. 2008 13:10
V Poznani se dva týdny jednalo o tom, jak čelit změnám klimatu
Člen britské organizace Oxfam demonstruje v Poznani za to, aby bohaté země více přispěly k boji s globálním oteplováním.
Člen britské organizace Oxfam demonstruje v Poznani za to, aby bohaté země více přispěly k boji s globálním oteplováním. | Foto: Reuters

* Vyspělé a rozvojové země se opět neshodly * Čínané ostře napadli polský návrh závěrečné deklarace * Kerry v Poznani slíbil, že Obama je a zůstane zelený

Poznaň - Dvanáct dní trvající celosvětový summit o změnách klimatu skončil v noci na dnešek v polské Poznani poněkud rozpačitě a se smíšenými pocity.

Hostitelská země navrhla ke schválení dokument nazvaný Solidární partnerství. "Náš návrh závěrečné deklarace shrnuje vše, čeho se podařilo dosáhnout," řekl novinářům náměstek polského ministra životního prostředí Janusz Zaleski.

Zatímco ale například český vicepremiér a ministr životního prostředí Martin Bursík vyjadřoval na závěr konference optimismus a mluvil o "skutečném pokroku" na cestě k dosažení dohody, jež má být přijata za rok v Kodani coby nástupce Kjótského protokolu, řada environmentálních aktivistů to vidí jinak.

"Pokroku bylo dosaženo žalostně málo. Znovu se ukázalo, že bohaté země, které mají historickou zodpovědnost za klimatické změny, se nedokážou dostatečně uskromnit," citovala BBC Tima Jonese z Hnutí pro světový rozvoj.  

I podle mnoha jiných delegátů, mezi kterými byli také Bursíkovi resortní kolegové z celkem 145 států světa, se ale podařilo dosáhnout jen velmi málo. Jestli vůbec něco.

"Je to taška plná smetí," vyjádřil se na adresu navrhovaného dokumentu nediplomaticky člen čínské delegace. 

Pohled do jednacího sálu.
Pohled do jednacího sálu. | Foto: Reuters

Rozladění jsou i Bangladéšané, kteří se ve své nízko položené rovinaté zemi cítí bezprostředně ohroženi globálním oteplováním a zvedáním hladiny oceánů.

"Není tam nic nového, nic, co by se dalo označit za dohodu. Pokud byste tam hledali něco pozitivního a konkrétního, nenajdete to," řekl bangladéšský zástupce Islám Čaudhúrí.

Jednání negativně poznamenala řada faktorů.

Jednak finanční krize, která ve spoustě zemí komplikuje další postup v boji se změnami klimatu. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun nicméně všechny v Poznani vyzýval, aby se na finanční krizi nevymlouvali.

Poznaňskou konferenci navíc mediálně zastínil summit EU v Bruselu, kde se rovněž hovořilo o klimatických změnách.

Zásadní neshoda ale v Poznani panovala v otázce, co mají dělat bohaté a co chudé země.

Za prezidenta Obamy má energetická politika USA vypadat podstatně jinak než za prezidenta Bushe
Za prezidenta Obamy má energetická politika USA vypadat podstatně jinak než za prezidenta Bushe | Foto: Reuters

Američané vyzývali hlavně Čínu, aby se připojila k radikálnímu snížení emisí, protože je největším světovým znečišťovatelem ovzduší.

Číňané kontrují, že největším znečišťovatelem na osobu jsou Spojené státy. Za tři měsíce vypustí v průměru na jednoho obyvatele tolik emisí jako Čína za celý rok.

V Poznani byl také položen základ pro takzvaný Adaptační fond. Ten by měl pomáhat v překonávání těžkostí zemím, které jsou či budou změnami klimatu postiženy vůbec nejvíce.

Do roku 2012 v něm má být 300 milionů dolarů, zatím ale garantuje úvěry jen zhruba do výše čtvrtiny této částky, což je jen nepatrný zlomek částky, která bude podle předpovědí OSN potřebná k tomu, aby se chudé země s dopady globálního oteplování dokázaly vyrovnat. Nadále také panují rozpory ohledně způsobu čerpání pomoci z tohoto fondu.

John Kerry v Poznani.
John Kerry v Poznani. | Foto: Reuters

V delegaci Spojených států přijel do Poznaně i bývalý neúspěšný uchazeč o funkci amerického prezidenta John Kerry, senátor za stát Massachusetts, který prohrál ve volbách v roce 2004 s Georgem Bushem.

Na summitu slíbil, že Obamova politika bude mnohem ekologičtější a šetrnější k životnímu prostředí než Bushova. "Bude v tom rozdíl jako mezi dnem a nocí," prohlásil Kerry na tiskové konferenci.

Jasný signál ostatně vyslal Obama sám, když si tento týden na post ministra energetiky vybral vítěze Nobelovy ceny za fyziku Stevena Chu, který je nejen prvním Američanem čínského původu v čele tohoto resortu, ale především je znám coby zastánce výzkumu v oblasti alternativních a obnovitelných zdrojů energie.

 

Právě se děje

Další zprávy