Schwarzenberg: Kvůli krizi USA možná odloží radar

Martin Novák Martin Novák
8. 12. 2008 6:35
Finanční problémy mohou projekt protiraketového štítu pozastavit

Brusel - Finanční krize, která zasáhla Spojené státy, zřejmě bude mít vliv na stavbu amerického protiraketového štítu v Polsku a České republice.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v neděli řekl v Bruselu novinářům, že celý projekt bude možná odložen na pozdější dobu.

Nesdělil ale, zda takovou informaci dostal přímo od lidí, blízkých nově zvolenému prezidentovi Baracku Obamovi. Stejně tak nenaznačil, o jak dlouhý časový posun by se mohlo jednat.

"Je pro mne představitelné, že stavba základny a radaru bude přesunuta dále do budoucnosti," citovala Schwarzenberg rakouská agentura APA.

Spojené státy plánují postavit protiraketovou základnu v Polsku a jako její součást i radar v České republice. Barack Obama má ale k projektu vlažnější přístup než George Bush a zdůraznil, že štít podpoří, jen bude-li funkční.

Jednoznačnou prioritou je nyní pro Obamu řešení ekonomických problémů.

Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Tomáš Adamec

V sobotu USA provedly nový test systému, který údajně dopadl úspěšně. Zkouška se odehrála v pátek v půl desáté večer středoevropského času a spočívala ve zneškodnění rakety, jejíž letové vlastnosti simulovaly útok z Íránu nebo Severní Koreje.

"Nepřátelská" raketa byla odpálena z Aljašky a sestřelena nad Tichým oceánem ze základny v Kalifornii.

Schwarzenberg podepsal dohodu o stavbě radaru s šéfkou americké diplomacie Condoleezzou Riceovou. Smlouvu pak schválil Senát, ještě tak musí učinit Poslanecká sněmovna.

Proti radaru jsou ale sociální demokraté, komunisté a část zelených.

Foto: Aktuálně.cz
Co o americkém radaru píší blogeři na Aktuálně.cz

 

 

Právě se děje

Další zprávy