Mladiče údajně kryjí titíž lidé jako předtím Karadžiče

Dominik Jandl
2. 12. 2008 20:05
Hon na bývalého šéfa bosenskosrbské armády pokračuje
Ratko Mladič (vlevo) a Radovan Karadžič v době své největší slávy
Ratko Mladič (vlevo) a Radovan Karadžič v době své největší slávy | Foto: Reuters

Bělehrad - Hon na Ratka Mladiče, někdejšího šéfa bosenskosrbské armády a pravou ruku premiéra Republiky srbské Radovana Karadžiče, pokračuje ve "velkém tempu".

Právě Karadžičovu rodinu totiž vyslechli vyšetřovatelé Severoatlantické aliance, jak informoval irský deník Irish Times.

K výslechům přitom mělo dojít přímo v domě Karadžičových v městečku Pale. Na akci se podíleli také italští karabiniéři.

Do poslední chvíle přitom nebylo jisté, zda vyšetřovatelé v domě někoho najdou. Karadžičova rodina včetně jeho ženy Liljany se totiž v minulosti často stěhovala a nebylo zcela jasné, kde se momentálně nachází.

Karadžiče a Mladiče kryli stejní lidé

"Máme jasné důkazy o tom, že tytéž sítě, které s ukrýváním pomáhaly Karadžičovi až do jeho zatčení, poskytují pomoc při ukrývání i Ratku Mladičovi. Jsou propojeny a komunikují spolu," odůvodnil výslech mluvčí NATO Derek Chappell.

Léčitel Dragan Dabič alias předpokládaný válečný zločinec Radovan Karadžič
Léčitel Dragan Dabič alias předpokládaný válečný zločinec Radovan Karadžič | Foto: Reuters

Poté ještě dodal, že vyšetřovatelé "věří, že je řada členů Karadžičovy rodiny v kontaktu se skupinou pomáhající Mladičovi".

Mluvčí dále oznámil, že inspektoři vyslechli jak Karadžičovu ženu, tak i jeho syna a dceru. Mladič a Karadžič jsou oba obviněni z mnoha trestných činů včetně zločinů proti lidskosti.

Podle obžaloby je nejzávažnějším proviněním obou masakr osmi tisíců bosenských muslimů ve Srebrenici. K němu došlo během 43 měsíců trvající občanské války v Bosně.

Karadžič se již zpovídá před mezinárodním trestním tribunálem OSN pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Srbská policie jej zatkla letos 13. června po třinácti letech, které strávil na útěku. Karadžič žil v Bělehradě pod novou identitou jako přírodní léčitel Dragan Dabič.

 

Právě se děje

Další zprávy