NATO se Ukrajině a Gruzii vzdaluje. Rusko se raduje

Martin Novák Martin Novák
28. 11. 2008 8:28
Ukrajinci a Gruzínci budou na přihlášku čekat ještě roky

* Podle ruského prezidenta Medveděva začal převládat "zdravý rozum" * USA přiznaly, že Ukrajina a Gruzie budou na přihlášku čekat roky * Obama je považován za méně protiruského než by byl jako prezident McCain

Havana/Washington - Rusko s radostí vítá americké prohlášení, že vstup Ukrajiny a Gruzie do NATO není záležitostí nejbližších let a že obě bývalé republiky Sovětského svazu rozhodně nedostanou přihlášku do aliance na prosincovém summitu ministrů zahraničí členských zemí.

"Jsem rád, že začal převládat zdravý rozum," prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv v Havaně, kde je na státní návštěvě.

Reagoval tak na středeční slova náměstka ministra zahraničí USA Dana Frieda. Ten řekl, že Ukrajina a Gruzie jsou nadále v NATO vítány a počítá se s nimi, ale budou si muset počkat.

"Předpokládám, že ještě několik let obě země nedostanou oficiální pozvánku. Je třeba se na věc dívat realisticky," řekl náměstek.

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová ve Washingtonu potvrdila, že Američané v procesu rozšiřování aliance na východ poněkud uberou plyn.

Condoleezza Riceová přiznala, že Ukrajina a Gruzie budou muset čekat.
Condoleezza Riceová přiznala, že Ukrajina a Gruzie budou muset čekat. | Foto: Ludvík Hradilek

Americký prezident George Bush původně prosazoval rychlé přijetí obou států, ale na dubnovém summitu aliance v Bukurešti narazil na odpor Německa a Francie.

Bushův nástupce Barack Obama patrně nehodlá v této záležitosti evropské spojence k ničemu tlačit.

Gruzínci a stoupenci vstupu do aliance na Ukrajině fandili v prezidentských volbách Johnu McCainovi, který byl více protiruský a hlasitěji prosazoval podporu Tbilisi a Kyjeva proti Moskvě.

Ruská vláda se staví jednoznačně proti jejich přijetí do aliance a považuje takový krok za ohrožení svých zájmů. Dlouhá rusko-ukrajinská hranice by se v takovém případě stala hranicí Ruska a NATO.

Michail Saakašvili je v západní Evropě považován za kontroverzního politika. Na snímku s americkým viceprezidentem Dickem Cheneyem.
Michail Saakašvili je v západní Evropě považován za kontroverzního politika. Na snímku s americkým viceprezidentem Dickem Cheneyem. | Foto: Reuters

Někteří diplomaté i analytici soudí, že srpnový konflikt s Ruskem ambicím Gruzie stát se členem NATO výrazně uškodil, protože gruzínský prezident Saakašvili je částí evropských politiků vnímán jako nezodpovědný dobrodruh.

Prestižní a vlivný Mezinárodní institut strategických studií (IISS) se sídlem v Londýně ve své nedávné analýze dospěl k závěru, že přijetí Gruzie je velkým bezpečnostním rizikem a způsobí zbytečnou krizi ve vztazích s Ruskem.

Gruzie podle IISS zatím není spolehlivým partnerem.

Na Ukrajině prosazuje členství v NATO hlavně prezident Viktor Juščenko. Průzkumy veřejného mínění ale dosud naznačovaly, že odpůrci tohoto kroku v zemi převažují.

 

Právě se děje

Další zprávy