Putin: Krize nás nepoloží, máme dost rezerv

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
20. 11. 2008 14:18
Ruský premiér vystoupil s ujištěním na sjezdu vládní strany
Vladimir Putin promlouvá na sjezdu strany Jednotné Rusko
Vladimir Putin promlouvá na sjezdu strany Jednotné Rusko | Foto: Reuters

Moskva - Ruská vláda učiní vše, co bude v jejích silách, aby uchránila ekonomiku i obyvatele největší země světa před ničivým dopadem globální finanční krize.

Prohlásil to ruský premiér Vladimír Putin na dnes zahájeném výročním sjezdu vládní strany Jednotné Rusko, jejímž je předsedou. 

"Lidé se právem ptají: co s námi bude?" prohlásil Putin na stranickém kongresu v Moskvě. "Rusko, jako mnoho jiných rozvinutých zemí světa, čelí obtížné situaci. My ale učiníme vše, co bude v našich silách, abychom předešli opakování hospodářských šoků, jaké jsme zažili v letech 1991 a 1998."

Podle Putina má Rusko dostatečné rezervy zlata i cizí měny, jež nashromáždilo v časech rekordně vysokých cen ropy, aby krizi přečkalo, aniž by muselo devalvovat svou měnu.

„Tyto rezervy nám dávají dostatečný prostor k manévrování. Umožňují nám udržet makroekonomickou stabilitu a tím i předejít nárůstu inflace a prudkým změnám v hodnotě rublu," ujistil ruský premiér svou stranu a občany.

Občané si nemusí dělat starosti, stát je silný a krizi zvládne, tvrdí premiér Putin
Občané si nemusí dělat starosti, stát je silný a krizi zvládne, tvrdí premiér Putin | Foto: Reuters

Zároveň oznámil, že se od nového roku zvýší podpora v nezaměstnanosti, aby tisíce lidí, co kvůli krizi přišly o práci, nemusely tolik trpět. Hospodářství by podle něj měly pomoci oživit daňové úlevy pro firmy.

Na podporu zbrojního průmyslu, dalšího významného zdroje příjmů pro státní rozpočet, půjde v příštích dvou letech dodatečných padesát miliard rublů, oznámil ruský premiér.

Ekonomické analytiky a investory ale obrysy záchranných opatření, která Putin představil, příliš nepřesvědčily a nadále předvídají ruskému státu vážné problémy.

„Jejich rezervy krvácejí jen proto, aby se podařilo zachovat hodnotu rublu," řekl agentuře Reuters James Fenkner z investičního fondu Red Star Asset Management. „Musejí s kurzem hnout."

Od května se ceny akcií na ruské burze propadly o více než 70 procent. Po Putinově projevu sice index moskevské burzy mírně posílil, předchozí ztráty ale nevyrovnal.

Premiér Vladimir Putin rozmlouvá s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Podle některých pozorovatelů by jej mohl brzy v Kremlu vystřídat
Premiér Vladimir Putin rozmlouvá s prezidentem Dmitrijem Medveděvem. Podle některých pozorovatelů by jej mohl brzy v Kremlu vystřídat | Foto: Reuters

S poklesem důvěry v sílu ruské ekonomiky se objevila i vidina možného propadu vysoké popularity, jíž se vládnoucí dvojka Putin-Medveděv v Rusku dosud těšila.

Putin se nicméně ve svém projevu nijak nedotkl spekulací, které se v zemi rozvířily v souvislosti s projednávanou změnou ústavy, jež má prodloužit funkční období prezidenta ze čtyř na šest let.

Mnoho pozorovatelů se domnívá, že se tím zvyšuje pravděpodobnost předčasných voleb a Putinova následného návratu do Kremlu.

 

Právě se děje

Další zprávy