Maďarská policie řeší další vraždu Romů. Útoků přibývá

Martin Novák Martin Novák
20. 11. 2008 10:28
Případy střílení a házení granátů na byty Romů se množí
Maďarští gardisté na setkání v Budapešti.
Maďarští gardisté na setkání v Budapešti. | Foto: Reuters

Budapešť - Maďarská policie vyšetřuje další ozbrojený útok na Romy, už několikátý v posledních měsících.

Ve městě Pécs na jihu země neznámí pachatelé vhodili granát do bytu pětičlenné rodiny. Manželský pár zahynul, tři děti přežily.

Je to tento měsíc už druhá vražda Romů v Maďarsku. 3.listopadu byl střelbou z pušky zavražděn ve svém domě další romský pár ve vesnici Nagycsecs na severovýchodě země.

Vraždy následují po dalších útocích. V létě útočníci házeli granáty a stříleli na romská obydlí v oblastech západně a jižně od Budapešti.

Část maďarského tisku a Maďarská protirasistická nadace dává násilí páchané na Romech do souvislosti s vzestupem extrémních nacionalistických organizací v zemi.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Především se vznikem Maďarské gardy, která proslula provokacemi a urážkami na adresu Slováků. Gardisté ve stejnokrojích už několikrát pochodovali romskými čtvrtěmi a vesnicemi.

Garda se hlásí k nacionalistické straně Hnutí za lepší Maďarsko, které má ambice dostat se v příštích volbách do parlamentu.

Policie ale tvrdí, že vražda v Pécsi neměla rasový podtext. Mohlo prý jít o vyřizování účtů.

"Domníváme se, že jde o vraždu v mafiánském stylu," řekl mluvčí oblastní policie Peter Szobrak.

Podle vyšetřovatelů spolu dvě listopadové vraždy Romů nesouvisí.

S tím však nesouhlasí vládní zmocněnec pro otázky menšin Erno Kállai. Podle něj policie příliš rychle vyloučila rasový motiv.

Foto: Aktuálně.cz

"Nevíme zatím, co bylo motivem vraždy. Policie by ale neměla dělat závěry, když vyšetřování ještě ani pořádně nezačalo," řekl na tiskové konferenci.

Kállai upozornil, že násilí proti Romům v Maďarsku přibývá. "Etnický původ obětí a způsob útoků jasně naznačuje, že nejde o náhody," uvedl.

Maďarsko patří spolu s Rumunskem k zemím, kde žije nejpočetnější romská komunita. Odhadem činí zhruba šest procent z deseti milionů obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy