Poláci euro zatím nechtějí. Jako jejich prezident

Martin Novák Martin Novák
18. 11. 2008 18:05
Vláda chce evropskou měnu od roku 2012. Musí změnit ústavu
Polský prezident Kaczyński má na euro podobný názor jako jeho český kolega Klaus. Odmítavý.
Polský prezident Kaczyński má na euro podobný názor jako jeho český kolega Klaus. Odmítavý. | Foto: Reuters

Varšava - Polská vláda premiéra Donalda Tuska nemá v zemi příliš velkou podporu pro svůj plán zavést euro jako národní měnu v roce 2012.

Ukázal to nejnovější průzkum, jehož výsledky zveřejnila tisková agentura PAP.

Vyplývá z něj, že 37 procent Poláků nechce platit eurem už od roku 2012. Dalších 34 procent obyvatel dokonce nechce, aby se vůbec někdy v Polsku užívalo euro jako hlavní měna.

Tuskův záměr přijmout euro co nejrychleji podpořilo jen dvacet procent dotázaných.

K prosazení svého záměru potřebuje vláda podporu konzervativní opozice. Tedy strany Právo a spravedlnost (PiS), ovládané prezidentem Lechem Kaczyńským a jeho dvojčetem a bývalým premiérem Jaroslavem Kaczyńským.

 

Euroskeptická PiS se ale k euru staví rezervovaně a požaduje referendum. Aby bylo platné, musela by se ho zúčastnit alespoň polovina dospělých Poláků, což je ovšem nepravděpodobné.

Donald Tusk je předsedou liberální proevropské strany Občanská platforma. Na snímku je s českým premiérem Mirkem Topolánkem.
Donald Tusk je předsedou liberální proevropské strany Občanská platforma. Na snímku je s českým premiérem Mirkem Topolánkem. | Foto: Ondřej Besperát

K přijetí eura je v Polsku rovněž nutné změnit ústavu. Ta stanoví, že právo vydávat peníze a rozhodovat o monetární politice má výhradně centrální banka.

Ta by ovšem s příchodem eura o své postavení přišla. Tusk potřebuje ke schválení ústavních změn právě hlasy poslanců z Práva a spravedlnosti.

Premiér argumentuje tím, že euro v Polsku posílí ekonomickou stabilitu. Jeho odpůrci se domnívají, že naopak zastaví hospodářský růst.

Z nových členských zemí EU už euro přijaly Slovinsko, Malta a Kypr, od 1.ledna příštího roku se na jeho zavedení chystá také Slovensko.

Česká vláda Mirka Topolánka se rozhodla s přijetím eura nespěchat.

 

Právě se děje

Další zprávy