Nové svědectví:Putin původně chtěl Saakašviliho pověsit

Martin Novák Martin Novák
13. 11. 2008 16:35
Od tohoto úmyslu jej v Moskvě zrazoval Nicolas Sarkozy
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. | Foto: Reuters

Paříž - Ruský prezident Vladimir Putin byl natolik rozezlen postupem gruzínské armády do Jižní Osetie, že zvažoval možnost svržení gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho.

Na jeho místo chtěl dosadit politika nakloněného Rusku a dokonce se zaobíral i myšlenkou Saakašviliho zabít jako válečného zločince.

Vyplývá to z poznámek Jeana-Davida Levittea, poradce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Právě Sarkozy jako prezident předsedající země EU přijel 12.srpna do Moskvy, asi čtyři dny po zahájení konfliktu, ve snaze dosáhnout klidu zbraní.

Foto: Aktuálně.cz

Levitte byl v jeho vyjednávacím týmu a nyní zveřejnil své „paměti" v týdeníku Le Nouvel Observateur.

Putin prý neskrýval svou nenávist vůči gruzínskému prezidentovi a Sarkozymu řekl: „Chci ho pověsit za koule."

Sarkozy se zeptal: „Pověsit ho?" A Putin pokračoval: „Ano, pověsit. Co je na tom, Američané také pověsili Saddáma Husajna."

„ A to chceš dopadnout jako Bush?" opáčil francouzský prezident. Poté prý Putin na chvíli ztratil řeč. „Máš pravdu, jedna nula pro Tebe," řekl po chvíli.

Michail Saakašvili a Vladimir Putin na snímku z počátku července.
Michail Saakašvili a Vladimir Putin na snímku z počátku července. | Foto: Reuters

Sarkozy prý Putina varoval, že násilnou změnu režimu v Gruzii by svět nepřijal a nesmířil se s ní.

Na Putinovi bylo rozrušení a zlost vidět už v televizních záběrech 8.srpna, v prvních hodinách gruzínského útoku. Ruského premiéra zabíraly kamery v Pekingu během zahajovacího ceremoniálu olympijských her.

Na zveřejnění detailů z diskuse, k níž došlo v Kremlu 12.srpna, dnes reagoval i sám Saakašvili, který je zrovna na návštěvě Paříži. V Rádiu Inter řekl, že o Putinově reakci věděl, "úsměvné podrobnosti" prý však neznal.

Zároveň kritizoval krok EU, která se pod vedením Francie rozhodla pokračovat v rozhovorech o strategickém partnerství s Ruskem. Smíření se s ruským záborem Jižní Osetie a Abcházie přirovnal k Mnichovské dohodě z roku 1938 a změněným hranicím tehdejšího Československa.

 

 

Právě se děje

Další zprávy