Slovenský ministr obrany podal demisi

Tomáš Fránek
27. 1. 2006 10:50
Bratislava - Týden po havárii armádního letadla oznámil slovenský ministr obrany Juraj Liška demisi. Uvnitř: ANKETA
Odstupující ministr obrany Slovenska Juraj Liška na čtvrtečním rozloučení s oběťmi leteckého neštěstí.
Odstupující ministr obrany Slovenska Juraj Liška na čtvrtečním rozloučení s oběťmi leteckého neštěstí. | Foto: Aktuálně.cz

Svůj krok označil za projev soucitu s rodinami obětí leteckého neštěstí. "Nerozhodoval jsem se jako politik, ale jako člověk," uvedl Liška.

Svou rezignaci oznámil na mimořádné tiskové konferenci po jednání s premiérem Mikulášem Dzurindou.

Příčiny pádu armádního letounu An-24, kterým letěli vojáci mise KFOR z kosovské Prištiny do Košic, zatím nejsou známy. Nehodu nepřežilo 42 vojáků.

Ministr řekl, že se za neštěstí necítí být odpovědný. "Jednoduše v době, kdy se taková tragédie Slovensku přihodila, jsem byl ministrem obrany, a cítím a srdce mi říká, že je správné, abych podal demisi," dodal.

Dzurinda Liškovu rezignaci přijal. Ocenil jeho působení v čele ministerstva a vyzdvihl, že pod Liškovým vedením armáda nedávno přešla na plně profesionální službu.

Ministr svůj odchod oznámil pouhý den po posledním rozloučení s obětmi leteckého neštěstí. Při pietní akci v Prešově pronesl velmi emotivní projev; nijak nezakrýval, že havárii letadla bere velmi osobně.

"V historii Slovenska ještě nikdy nedošlo k takové události, aby se pod jednou střechou setkalo najednou tolik smutku a utrpení," řekl ve smutečním proslovu Liška.

Vrak slovenského vojenského letadla.
Vrak slovenského vojenského letadla. | Foto: Reuters

Připomněl, že také díky oběti slovenských vojáků se mohou kosovské matky spolehnout, že se jejich děti ze školy vrátí domů živy a zdrávy.

"Vojáci, všechny rozkazy svých velitelů jste splnili. Splnit poslední vám nebylo dopřáno. Ten rozkaz zněl - vraťte se domů! Živi a zdrávi. Chce se mi na jeho splnění trvat. Ale to se nedá. Jsou i vyšší síly, než je síla rozkazu. Odpusťte, vojáci moji," uvedl silně pohnutý Liška.

Poté, co dnes oznámil rezignaci, vyloučil, že by odcházel kvůli blížícím se volbám. Odmítl rovněž, že by už znal výsledky vyšetřování a odcházel kvůli jakémukoli zanedbání.

Bývalý primátor Trenčína se do dějin Slovenska zapíše jako ministr obrany, který rozhodl o konci povinné vojenské služby a zavedení profesionální armády od začátku letošního roku.#reklama 

 

Právě se děje

Další zprávy