Kaddáfí stanuje v Kremlu. A utrácí miliardy za zbraně

Blahoslav Hruška
31. 10. 2008 11:10
Libye chce Rusku nabídnout vojenskou základnu v Benghází

Moskva - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je dnes očekáván v ruské metropoli. Do země přiletí vůbec poprvé od roku 1985 - tehdy nad Kremlem ještě svítila rudá hvězda.

Jeho třídenní návštěva má ale stejný scénář jako jeho prosincový výlet do Paříže. Kaddáfí přijíždí se svým tradičním beduínským stanem, který postaví za kremelskými zdmi, a s tučným rozpočtem, který hodlá v zemi utratit za zbraně.

Libye již avizovala, že hodlá vydat dvě miliardy dolarů. Zájem má mimo jiné o bitevní letoun Su-30, tanky T-90 nebo protiletadlový raketový systém Tor-M2E. Tripolis uvažuje také o nákupu vrtulníků řady Mi.

Lukrativní kontrakt ale nebude zadarmo - Kaddáfí chce od Moskvy, aby odepsala libyjský dluh vzniklý ještě za SSSR. Ten si Kreml cení na 4,5 miliardy dolarů, jeho přesná hodnota ale není známá.

Vzhledem k tomu, že částka je prakticky nevymahatelná, Moskva s největší pravděpodobností na zbrojní zakázku kývne.

Kaddáfí má zájem i o Su-30.
Kaddáfí má zájem i o Su-30. | Foto: Wikipedia

Ruský deník Kommersant přišel s informací, že Kaddáfí Medveděvovi nabídne také možnost zřízení vojenské základny v Benghází. "V souladu s plánem libyjského vůdce by se ruská vojenská přítomnost stala garancí, že USA zemi nenapadnou," citoval list svůj kremelský zdroj.

Znalci libyjské politiky ale pochybují, že by za nabídkou "vůdce revoluce" mohl být i sovětský resentiment. "Kaddáfí se nikdy neorientoval podle Západu ani SSSR. Jeho středobodem byl vždy on sám," řekl serveru gazeta.ru ředitel Ústavu Blízkého východu Jevgenij Satanovskij.

 

Právě se děje

Další zprávy