V Itálii se zase demonstrovalo proti Berlusconimu

Zahraničí Zahraničí
25. 10. 2008 19:15
Protivládní demonstrace v sobotu ochromila Řím
Protivládní demonstrace v Římě
Protivládní demonstrace v Římě | Foto: Reuters

Řím - Itálie už zase demonstrovala proti vládě staronového premiéra Silvia Berlusconiho.

Desítky tisíc lidí v sobotu při protivládní demonstraci prakticky zablokovaly centrum italské metropole, v Římě zkolabovala doprava, na místě musely zasahovat stovky příslušníků pořádkové policie.

Demonstrati se rozdělili do dvou průvodů ulicemi města. Nesli hesla typu "Jiná Itálie je možná" nebo "Mzdy klesají, daně však ne". Nakonec se sešli na společném mítinku, který svolala opoziční středolevá Demokratická strana.

Středolevý lídr Walter Veltroni promlouvá k davům na římské demonstraci.
Středolevý lídr Walter Veltroni promlouvá k davům na římské demonstraci. | Foto: Reuters

"Vaše účast převýšila naše nejrůžovější očekávání. Je to demokratická a pokojná demonstrace proti vládě, která stále a opakovaně nechává problémy naší země bez řešení," pozdravil demonstranty lídr strany Walter Veltroni.

K protestu se připojily tisícovky školáků a studentů, kteří odmítají vládní reformu školství. V důsledku té by resort vzdělávání přišel o značnou část svého rozpočtu.

Předseda vlády Silvio Berslusconi celou akci komentoval pro agenturu APA: "Opozice by v současné době celosvětové krize měla ukázat, že se umí chovat zodpovědně a chce pomoci zmírňovat následky. Místo toho organizuje mítinky."

 

Právě se děje

Další zprávy