Muž, který přiznal vztah s Haiderem, se vzdal funkce

Martin Novák Martin Novák
24. 10. 2008 9:22
Stranu BZÖ popudil nečekaný coming-out Stefana Petznera
Jörg Haider
Jörg Haider | Foto: Reuters

Vídeň - Necelý týden po pohřbu rakouského pravicového politika Jörga Haidera přiznal jeho nástupce ve straně Stefan Petzner, že spolu udržovali vztah "daleko za hranicí přátelství".

Sedmadvacetiletý Petzner nahradil Haidera na postu předsedy Svazu pro budoucnost Rakouska poté, co dlouholetý lídr rakouské krajní pravice zahynul při autonehodě.

Ve straně vyvolala Petznerova slova velkou bouři, takže na funkci předsedy rezignoval.

Haider havaroval při rychlosti 140 kilometrů za hodinu v místech, kde byla povolena sedmdesátikilometrová rychlost. V krvi měl 1,8 promile alkoholu.

Před osudnou jízdou korutanský hejtman popíjel v baru, kde se scházejí homosexuálové.

Petzner v rozhovoru pro rakouský rozhlas přiznal, že k dvaapadesátiletému Haiderovi cítil "magickou přitažlivost". "Byl mužem mého života," řekl Petzner. Haiderova manželka Claudia prý o všem věděla a tolerovala to.

Haider byl pohřben v sobotu v Klagenfurtu, obřadu se zúčastnilo na 30 tisíc lidí. Během své kariéry se profiloval jako konzervativní politik podporující "tradiční" rodinu, proto jsou zprávy o jeho homosexuálním vztahu přijímány v Rakousku s velkým překvapením.

Zemřel jen několik dní poté, co jeho Svaz pro budoucnost Rakouska získal v parlamentních volbách necelých jedenáct procent hlasů.

Strana Petznera za jeho přiznání odsoudila a politik se tak raději sám vzdal předsednictví ve straně. Svaz pro budoucnost Rakouska tak povede Josef Bucher.

 

Právě se děje

Další zprávy