Církev roky tajila atentát kněze na Jana Pavla II.

Martin Novák Martin Novák
16. 10. 2008 14:00
Útok se odehrál v roce 1982 v Portugalsku

Řím - Vedení římskokatolické církve před světem zatajilo v pořadí druhý atentát na papeže Jana Pavla II.

Vychází to najevo z nových svědectví papežova tajemníka a fakta o této události zazní také v dokumentárním filmu, který má dnes premiéru ve Vatikánu.

Kardinál Stanislav Dziwisz uvádí, že k incidentu došlo během papežovy návštěvy poutního místa v portugalské Fátimě. V roce 1917 tam tři malé děti tvrdily, že se jim opakovaně zjevila Panna Marie.

12. května 1982 tam Jan Pavel II zavítal, aby poděkoval za to, že přežil předchozí útok na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu rok předtím. 13.května 1981 jej na náměstí postřelil turecký atentátník Ali Agca.

Ve Fátimě na něj zaútočil ultrakonzervativní španělský kněz Juan Fernandez Krohn. Ten byl odpůrcem Druhého vatikánského koncilu a odmítal změny v církvi.

Jana Pavla II. považoval za komunistu a agenta KGB, který má za úkol církev zevnitř rozvrátit. Na papeže zaútočil nožem a zranil jej na ruce.

Papež Benedikt XVI. žehná davu 25.prosince na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.
Papež Benedikt XVI. žehná davu 25.prosince na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. | Foto: Reuters

Lidé stojící v okolí Jana Pavla II. však atentátníka povalili na zem a znemožnili mu zasadit další rány.

"Nyní už mohu říci, že Svatý otec byl zraněn. Na jeho rukou byla krev," uvedl kardinál Dziwisz. Hlava katolické církve se ale rozhodla událost nezveřejnit a Juan Fernandez Krohn byl v Portugalsku v tichosti odsouzen k šesti letům vězení.

Odseděl si jen tři, církev později opustil.

Dodnes je nejasné pozadí prvního atentátu z roku 1981. Italská vyšetřovací komise dospěla k závěru, že pokus o vraždu papeže zorganizovala sovětská KGB za pomoci bulharské tajné služby.

 

Právě se děje

Další zprávy