Kouchner v Gruzii: Rusko dohodu splnilo jen částečně

Dominik Jandl
10. 10. 2008 15:50
Rusů se pravděpodobně ze země stáhlo méně než mělo
Kouchner na archivním snímku v Gori.
Kouchner na archivním snímku v Gori. | Foto: Reuters

Gori - Rusko splnilo mírovou dohodu s Gruzií, ale jen částečně. Tak shrnul výsledek své návštěvy Gruzie francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner.

"Myslím, že ano, ale pouze částečně," odpověděl Kouchner na otázku reportéra Reuters, zda-li se ruské jednotky stáhly podle dohody. Tu zprostředkovala právě Francie.

Ministři zahraničí Evropské unie přitom její splnění stanovili jako podmínku pro pokračování rozhovorů o prodloužení smlouvy s Ruskem o partnerství.

Rusové se podle dohody mají stáhnout na území separatistických regionů Jižní Oseti a Abcházie, kde se před konfliktem nacházely mírové sbory Společenství nezávislých států.

Podle Kouchnera se sice Rusové z většiny území stáhli, ale pozorovatelé EU prý na mnoha místech narazili na sporná území. Těmi by se mimo jiné měla zabývat mezinárodní konference v Ženevě plánovaná na 15. říjen.

Spor se vede také o početní stavy. Podle dohody totiž ruská armáda smí zůstat v počtu, který v Gruzii v rámci "mírotvůrců" měla před konfliktem. Pozorovatelé ale hlásí, že jednotek je více než zhruba dva tisíce odsouhlasených. Hovoří se až o sedmi tisíc zbývajících jednotkách.

SNS: Gruzie se k nám může vrátit

Shodou okolností právě v pátek přizvali představitelé postsovětských zemí sdružených ve Společenství nezávislých států (SNS) Gruzii k návratu do tohoto uskupení.

Stalo se tak na summitu SNS, který se letos konal v kyrgyzském Biškeku. Gruzie byla členem organizace až do nedávna.

Vystoupila z něj 18. srpna po pětidenní válce s Ruskem. "Hlavy států se shodly, že jsou dveře SNS pro Gruzii stále otevřené," řekl Sergej Lebeděv, jeden z účastníků summitu, podle agentury Novosti.

 

Právě se děje

Další zprávy