Nobelova cena míru putuje finskému exprezidentovi

Blahoslav Hruška
10. 10. 2008 11:25
Disidenti letos vyšli naprázdno
United Nations envoy Martti Ahtisaari adjusts his glasses during a news conference in Vienna's historic Hofburg Palace March 10, 2007. Serbia called on the United Nations on Saturday to reject a Western-backed proposal for the independence of Kosovo as Serbs and Albanians ended a year of talks on the fate of the breakaway province. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA)
United Nations envoy Martti Ahtisaari adjusts his glasses during a news conference in Vienna's historic Hofburg Palace March 10, 2007. Serbia called on the United Nations on Saturday to reject a Western-backed proposal for the independence of Kosovo as Serbs and Albanians ended a year of talks on the fate of the breakaway province. REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA) | Foto: Reuters

Oslo- Letošním laureátem Nobelovy ceny míru se stal finský diplomat a exprezident Martti Ahtisaari, oznámil hodinu před polednem Nobelovský výbor jmenovaný norským parlamentem v Oslo.

Výbor ho ocenil za jeho "významný přínos, kterým na několika kontinentech a po tři dekády přispíval k řešení mezinárodních konfliktů".

Ahtisaari se narodil v roce 1937 ve Viipuri, dnešním ruském Vyborgu. Diplomatickou kariéru začal v křesťanské mládeži YMCA, později byl velvyslancem Finska v Tanzánii, Zambii, Somálsku a Mozambiku. Je ženatý, má jednoho syna.

V letech 1994-2000 byl Ahtisaari prezidentem své země. Osvědčil se především jako krizový diplomat OSN. Pomáhal nastolit mír v Namibii, v letech 2005-2007 se pokusil zprostředkovat rozhovory mezi kosovskými Srby a Albánci, které ovšem zkrachovaly.

Ahtisaari přitom alespoň podle sázkových kanceláří mezi favority Nobelovy cena nepatřil. Nejvyšší kurzy vypsali bookeři na čínské disidenty Kao Č´-šenga a Chu Ťia, mluvilo se také o vůdci zimbabwské opozice Morganu Tsvangiraiovi, vietnamském disidentovi Thich Quang Do či ruské obhájkyni lidských práv Lydii Jusupovové.

Nobelova cena míru, spojená s prémií deseti milionů švédských korun, se uděluje od roku 1901.

Žádný Čech na ni nikdy nedosáhl, mezi oceněnými byla však roku 1905 pražská rodačka, mírová aktivistka a spisovatelka Bertha von Suttnerová.

Ne vždy je ale udělení Nobelovy ceny za mír bezkonfliktní. Řada ocenění vyvolala diskuse, zda a nakolik vůbec laureáti k míru přispěli.

Nobelova cena za mír je také jediná, která se neudílí ve Stockholmu. Sám průmyslník a vynálezce Alfred Nobel totiž stanovil, že výběr připadne Norům, i když svůj krok nikdy nezdůvodnil.

Čtěte více: Nobelova cena míru Havla letos zřejmě opět mine

Oficiální ceremoniál předání ceny se koná 10. prosince na radnici v Oslu - v den úmrtí Alfreda Nobela.  

Skončil tak letošní nobelovský týden, v němž byly postupně zveřejněny ceny za fyziologii a medicínu, fyziku, chemii, literaturu a mír(viz infografika). Poslední ze série, cena za ekonomii, bude oznámena v pondělí 13. října.

 

Právě se děje

Další zprávy