Nobelova cena míru Havla letos zřejmě znovu mine

Martin Novák Martin Novák
9. 10. 2008 18:30
Favoritem jsou čínští političtí vězni
Václav Havel měl blízko k Nobelově ceně míru v roce 1989.
Václav Havel měl blízko k Nobelově ceně míru v roce 1989. | Foto: Reuters

Oslo - V pátek kolem poledne se dozvíme jméno držitele Nobelovy ceny míru za rok 2008.

Zatím ji nikdy nezískal žádný Čech a vše nasvědčuje tomu, že ani letošní rok nebude výjimkou.

Pětičlenný Nobelův výbor sice až do poslední chvíle úzkostlivě tají jakékoliv podrobnosti ze své debaty, ledacos ale napovídají komentáře norských znalců.

Bývalý český prezident velmi pravděpodobně ocenění znovu nezíská. Za největší favority jsou považováni čínští političtí vězni Kao Č'-šeng a Chu Ťia, vůdce zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai, vietnamský disident a buddhistický mnich Thich Quang Do či ruská obhájkyně lidských práv Lydia Jusupovová.

"Myslím si, že cenu dostane jeden z dvojice čínských vězňů svědomí," řekl agentuře Reuters Stein Tönnesson, ředitel Mezinárodního institutu pro mírový výzkum v Oslo.

Podle něj na letošek připadá šedesáté výročí vyhlášení Všeobecné deklarace lidských práv a výbor to zřejmě ve svém rozhodování zohlední.

Kao Č'-šeng je právník, který obhajoval například členy zakázaného duchovního hnutí Falun Gong.

Chu Ťia je ekologický aktivista, který veřejně kritizoval vládnoucí Komunistickou stranu Číny. V dubnu byl za "podrývání státní moci" odsouzen ke třem letům vězení, které si odpykává ve městě Tiencin východně od Pekingu.

Loňské udělení ceny vyvolalo hodně emocí. Získali ji totiž bojovníci proti globálnímu oteplování. Americký politik Al Gore a vědci, púsobicí v panelu OSN pro otázky klimatu.

Vždy se ale najde někdo, kdo není spokojen. Tentokrát to zřejmě bude čínská vláda. Dopředu varovala, že udělení ceny jednomu z dvojice disidentů se jí - pochopitelně - líbit nebude.

"Domníváme se, že pan Nobel založil cenu, aby podporoval mír ve světě a pokrok lidstva. Nicméně v některých případech se udělení ceny s tímto záměrem neshodovalo. Měli by ji získávat lidé, kteří si ji zaslouží," řekl novinářům mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu Čchin Kang.

Čínský režim měl naposledy důvod k hněvu na Nobelův výbor v roce 1989, když udělil cenu tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi.

Právě v tomto roce měl zřejmě největší příležitost získat cenu i Václav Havel. Výbor ale dal nakonec přednost Tibeťanovi.

Havel neuspěl ani o rok později, když už byl československým prezidentem. Výbor dal přednost prvnímu a poslednímu prezidentovi rozpadajícího se SSSR: Michailu Gorbačovovi.

 

Právě se děje

Další zprávy