Dva roky po vraždě Politkovské nebyl nikdo odsouzen

Zdeněk Mihalco
7. 10. 2008 17:05
Vražda je symbolem potlačování svobody slova v Rusku
Anna Politkovská
Anna Politkovská | Foto: Reuters

Moskva/Praha - Za vraždu novinářky Anny Politkovské nebyl ani po dvou letech nikdo odsouzen.

Politkovská byla známou kritičkou politiky Kremlu a zabývala se mimo jiné porušováním lidských práv během války v Čečensku. Přesně před dvěma lety byla zastřelena ve výtahu svého moskevského bytu.

Kdo objednal vraždu? Jen spekulace

V případu vraždy Politkovské vyšetřovatelé podezřívali řadu lidí, nad žádným z nich však stále nebyl vynesen rozsudek.

V současné době se chystá soud s třemi podezřelými: Sergejem Chadžikurbanovem a bratry Džabrailem a Ibragimem Machmudovými. Podle státního zastupitelství se další z bratrů Rustam Machmudov, který měl podle obžaloby vraždu vykonat, skrývá v západní Evropě. Bylo po něm vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

Anna Politkovská

  • Narodila se v roce 1958 v New Yorku
  • Její rodiče působili v diplomatických službách při OSN
  • V roce 1980 vystudovala fakultu žurnalistiky na Moskevské státní univerzitě
  • Pracovala pro deníky Izvěstija, firemního listu Aeroflotu a Obščaja gazeta
  • Poté začala pracovat pro opoziční deník Novaja Gazeta
  • Často jezdila do krizových oblastí, navštěvovala Dagestán, Ingušsko, Čečensko
  • Kritizovala režim Vladimíra Putina
  • Zastřelena byla 7. řijna 2006 před svým bytem v Moskvě 

Pravděpodobně mělo jít o nájemné vrahy. Dosud není jasné, kdo si je najal.

Během posledních dvou let se objevila řada verzí toho, kdo za vraždou stojí. Některé lidskoprávní organizace z vraždy podezřívají ruské tajné služby.

Často se objevují spekulace, že za smrtí žurnalistky stojí současný čečenský prezident Ramzan Kadyrov, jehož postoje Politkovská tvrdě kritizovala. Další spekulace naopak tvrdí, že Politkovskou mohli nechat zabít Kadyrovovi odpůrci, kteří se jej snažili poškodit.

Samotný Kreml pak tvrdí, že za vraždou stojí někdo ze zahraničí, nejspíše napojený na některého z ruských oligarchů. Podle Moskvy je vražda novinářky spojena s kampaní, jejíž cílem je poškodit obraz Ruska ve světě.

Havel vyzývá k potrestání vrahů

Na výročí vraždy Anny Politkovské upozornilo ve svém dopise uveřejněném v britském deníku The Daily Telegraph více než sto světových osobností. Pod dopisem je podepsán i bývalý český prezident Václav Havel.

Signatáři vyzvali ruskou vládu, aby zajistila spravedlnost. „Opětovně vyzýváme ruskou vládu, aby byli před soud postaveni lidé, kteří zabili Annu Politkovskou a ti, kteří její vraždu přikázali. Navzdory oznámení ruského státního zastupitelství v červnu 2008, že vyšetřování skončilo a obžaloba proti několika podezřelým je hotová, nebyla dva roky po vraždě vykonána spravedlnost," píše se v dopise.

Podle nejnovějších zpráv ruských agentur by se první slyšení s třemi podezřelými mělo konat 15. října tohoto roku. 

Obavy z poklesu svobody médií v Rusku

Ruská agentura RIA Novosti uvedla, že si vraždu Anny Politkovské v den druhého výročí v Moskvě připomnělo několik stovek demonstrantů, nesoucích transparenty s hesly požadujícími potrestání vrahů a zajištění svobody slova v Rusku.

Předseda Unie ruských novinářů Vsevolod Bogdanov na demonstraci řekl, že během posledních 15 let bylo v Rusku zabito 300 investigativních novinářů. Podle údajů organizace Reportéři bez hranic však bylo v letech 200 až 2007 v zemi zavražděno 21 novinářů. I toto číslo však činí z Ruska pro žurnalisty jednu z nejnebezpečnějších zemí světa.

Na pokles svobody slova v posledních letech v Rusku upozorňují také některé mezinárodní organizace. V poslední výroční zprávě ruskou vládu za nedostatečnou svobodu médií zkritizovala například organizace Freedom House.

Novináři i nadále musejí snášet nízkou úroveň bezpečnosti a beztrestnost pro pachatele dřívějších vražd a fyzických útoků na žurnalisty, píše se ve zprávě vydané v dubnu.

„Volba Dmitrije Medveděva jako prezidenta nepřinesla ve svobodě médií žádné zlepšení. Televize i rádia jsou pod kontrolou Kremlu a násilí proti novinářům neklesá," uvedl na nedávné konferenci pořádané k dvouletému výročí novinářčiny smrti Jean-François Julliard, generální tajemník organizace Reportéři bez hranic.

 

Právě se děje

Další zprávy