Británie je šokována zvrhlými obřady na univerzitách

Dominik Jandl
3. 10. 2008 9:53
Při "zaškolování" nechybí alkohol, násilí, ba ani smrt

Londýn - Ve Velké Británii se strhl poprask kvůli bizarním uvítacím rituálům na univerzitách, během nichž často dochází k násilí, ponižování a nechutným praktikám.

Se začátkem akademického roku se spustilo i další kolo těchto akcí. Záběry pořízené tajně na jedné z nich se dostaly i do vysílání BBC a oheň byl rázem na střeše.

Odvysílané záběry ukazují studenty univerzity v Gloucestershire při bizarním rituálu, kde hraje ústřední roli alkohol a nedůstojné ponižování.

Mluvčí univerzity Paul Drake oznámil, že se škola vyšetřením divokých večírků zabývá. Národní unie studentů již dokonce zveřejnila žádost o zákaz těchto akcí.

Uvítací večírky jsou už ve Velké Británii zažitou tradicí, obvykle je organizují studentské sportovní kluby pro nováčky.

Nacistické uniformy stále letí

Čas od času však na světlo světa proniknou informace o tajných obřadech, při nichž jsou "zelenáči" podrobováni zvrhlým praktikám, na které již několik studentů doplatilo i smrtí.

Video odvysílané BBC například ukazuje skupinu studentů prvního ročníku na University of Gloucestershire, jak stojí v řadě s igelitovými pytli přes hlavu.

Foto: Ondřej Besperát

Starší student stojící před nimi a oblečený do nacistické uniformy je přitom pobízí k pití. Několik z nich se přímo na místě vyzvrací. Poté následuje "maršparáda" s pytli přes hlavu ulicemi města.

"Jsme obsahem tohoto videa šokováni a vážně se tímto důkazem zastrašování a násilí zabýváme," řekl Drake. Podle něj škola s aktéry povede disciplinární řízení.

Před několika lety se na jednom z podobných večírků v nacistické uniformě ukázal i princ Harry. Jeho fotky pak v médiích a celé společnosti vyvolaly velké pozdvižení a člen královské rodiny se musel veřejně omluvit.

Zneužití potřeby socializace

Studenti univerzity v Gloucestershire se reportérům BBC svěřili, že jsou jejich kolegové z prvních ročníků schopni udělat téměř vše, aby je ti starší akceptovali.

Foto: Aktuálně.cz

Dvacetiletá Natalie Suttonová si během obřadu musela strčit do podprsenky rybu, kterou následně musela sníst.

"Musela jsem jít na toaletu na kbelík do sklepa, který byl plný moči jiných lidí. Okolo byli lidé, kteří brečeli a zvraceli," popsala další průběh ceremoniálu Suttonová.

Jejíjho spolužáka Nicka Levyho zase "mazáci" během ceremoniálu nutili nadměrně pít a pak běžet skrze město zcela nahý. "Udělal jsem to proto, aby mě starší spolužáci akceptovali," vysvětlil Levy.

"Byla to muka, ale kdybyste to neudělali, říkali by vám bačkora," popsal Levy důvod, proč obřad dobrovolně podstoupil.

Foto: Aktuálně.cz

Večírky smrti

I když naprostá většina vstupních ceremonií končí "jen" nepříjemnostmi, kocovinou či psychickými problémy, došlo už v Británii k minimálně třem smrtelným případům.

Například v roce 2006 zemřel osmnáctiletý Gavin Britton při iniciačním obřadu do golfového klubu na Exeter University. Podle jeho otce se tak stalo proto, že jej okolní společnost nutila pít za hranice jeho tělesných mezí.

 

Právě se děje

Další zprávy