Tymošenková: Ruskou flotilu na Krymu už nechceme

Dominik Jandl, djl
25. 9. 2008 14:18
Platná smlouva černomořské flotile skončí v roce 2017
Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajinská premiérka Julie Tymošenková ostře odmítla ruskou nabídku na prodloužení smlouvy o setrvání ruské černomořské flotily v Sevastopolu i po roce 2017, kdy vyprší platnost současné smlouvy.

Moskva svůj záměr nabídnout Ukrajině nový balík smluv zveřejnila ve středu dopoledne.

Čtěte více: Rusko chce základnu na Krymu i po roce 2017

"Dodržíme stávající smlouvu platnou do roku 2017. Poté bude třeba z Ukrajiny vytvořit volnou zónu bez jakýchkoli vojenských základen," řekla Tymošenková podle ukrajinské agentury UNIAN.

Ruská základna v Sevastopolu, jež je největší základnou země v oblasti Černého moře, je trnem v oku mnoha prozápadně orientovaným ukrajinským politikům.

V jejich čele stojí prezident Viktor Juščenko, který Rusko vyzval ke stažení ze základny poté, co ji Moskva využila při své invazi na území Gruzie.

Foto: Aktuálně.cz

Bilaterální smlouva, kterou obě země uzavřely v roce 1997, má dvacetiletou platnost a zároveň stanovuje, že Rusko bude po dobu užívání základny vyplácet Ukrajině nájemné 98 milionů amerických dolarů ročně.

Současní ukrajinští představitelé zároveň už několikrát upozornili, že je smlouva uzavřená vládou prezidenta Kučmy nevýhodná, a že by ropná mocnost jako Rusko mělo za základnu platit podstatně více.

Rozhovory pokračují, tvrdí ruské zdroje

Ruské zdroje ovšem prohlášení premiérky Tymošenkové necitují vůbecNapříklad podle agentury Novosti tak rozhovory o budoucnosti ruské černomořské flotily budou pokračovat.

Novosti na svém serveru citují pouze starší tiskovou zprávu ukrajinského ministerstva zahraničí, ve které kritizuje využití sevastopolské základny při invazi do Gruzie.

Křižník Kerč - jedna z lodí černomořské flotily. Archivní foto.
Křižník Kerč - jedna z lodí černomořské flotily. Archivní foto. | Foto: Černomořská flotila

"Ukrajina chce ruskou stranu varovat, že by měla ctít vyjádření prezidenta Ukrajiny, že se ruské černomořské jednotky i mimo základnu musí respektovat ukrajinské zákony," citují Novosti ukrajinský resort zahraničí.

Ruské jednotky sídlící v ukrajinském Sevastopolu čítají 50 bojových lodí a 80 letadel. V případě, že se země na prodloužení smlouvy nedohodnou, vybuduje Rusko pravděpodobně svou hlavní základnu v Černém moři ze současného stanoviště v ruském Novorossijsku.

Tam se v současnosti nachází pomocná základna, jejíž přebudování by podle odborníků stála až desítky miliard dolarů.

Dále čtěte: EU slibuje Ukrajině podporu. Ale ne plné členství

 

Právě se děje

Další zprávy