Psí exkrementy na chodníku? DNA odhalí pachatele

Zahraničí Zahraničí, Red Zah, Reuters
24. 9. 2008 11:05
Itálie a Izrael zkouší pokutování pomocí DNA
Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Řím - Psí exkrementy na chodnících dosud jen rozčilovaly kolemjdoucí, díky novým technologiím však mohou posloužit i jako důkaz k udělení pokuty majiteli psa za to, že po zvířeti neuklidil.

Jedno z měst v severní Itálii plánuje vytvořit databázi DNA všech registrovaných psů. Pokud poté strážník na chodníku či v parku nalezne psí exkrement, bude moci odebrat vzorek na analýzu, která určí, komu pes patří. 

Majitel psa poté může dostat pokutu, informoval italský deník La Stampa.

„Pokud cedule a výzvy nejsou dostatečným opatřením, zkusíme genetiku. Chci město vyčistit," řekl italským novinám Antonio Principe, radní odpovědný za životní prostředí v pětačtyřicetitisícovém městě Vercelli, které leží nedaleko Turína.

Test DNA by mohl stát zhruba 13 eur. Tyto náklady by případná pokuta měla snadno pokrýt, píše La Stampa. List však neuvedl výši nákladů na vznik databáze.

Podobný, šestiměsíční zkušební projekt před nedávnem odstartoval také v Izraeli. Majitele psů město požádalo, aby navštívili obecního veterináře, který by zvířatům provedl výtěr. Ten poslouží k odebrání vzorku pro vznikající databázi DNA všech registrovaných psů.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy