Finský střelec mluvil den před masakrem s policií

Roman Gazdík, gaz, Reuters
23. 9. 2008 22:30
Vrah deseti lidí zemřel v nemocnici

Kauhajoki - Střelba v učňovské škole v Kauhajoki na západě Finska si vyžádala smrt jedenácti lidí. O počtu obětí informovalo finské ministerstvo vnitra.

Podle posledních informací útočník, který pravděpodobně obrátil zbraň také proti sobě, zemřel. Předtím místní policie uvedla, že je v péči lékařů a jeho stav je vážný.

Úřady ho identifikovaly jako dvaadvacetiletého studenta školy Matti Juhani Saariho.

Do budovy vstoupil údajně okolo jedenácté hodiny místního času v černém oděvu s taškou a začal střílet na studenty. Na hlavě měl lyžařskou masku a použil automatickou pistoli.

Na YouTube se nedávno objevilo několik videí, ve kterých pachatel hrozil střelbou. Podle ministra vnitra Anne Holmlunda byl kvůli nim i v pondělí vyslechnut policií. Nebyl však údajně důvod ho zadržet, zbraň vlastnil legálně.

Škola v Kauhajoki
Škola v Kauhajoki | Foto: Reuters

Z budovy bylo následně co nejvíce studentů evakuováno. Objevily se zprávy, že v části školy vypukl požár a že policie pátrá po bombě, která by mohla být uvnitř ukrytá.

Ztím je potvrzeno potvrdila devět obětí. Přesný počet zraněných není znám.

Finsko, které je jednou z nejliberálnějších zemí v přístupu ke střelným zbraním, minulý rok šokoval případ střední školy ve městě Tuusula padesát kilometrů od Helsinek. Tam osmnáctiletý mladík Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a potom i sám sebe.

Oznámení o masakru už před činem umístil na serveru sdílených videí YouTube. Navíc se ukázalo, že si přes internet dopisoval s americkým mladíkem, který plánoval podobnou věc v USA.

Foto: Aktuálně.cz

Vraždění v Tuusule vyvolala ve Finsku debatu o vlastnictví zbraní. Většina Finů z incidentu vinila právě liberální zákony.

Následně odsouhlasil i Evropský parlament legislativu, podle které si od roku 2010 zbraň (a to i sportovní a loveckou) v Evropě pořídí pouze ta osoba starší 18 let, která bude zaregistrována v národních databázích držitelů zbraní.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy