Ve Slovinsku se po čtyřech letech k vládě vrací levice

Zahraničí Zahraničí, redakce ZAH
21. 9. 2008 23:20
Opoziční sociální demokraté těsně vyhráli volby
Foto: Aktuálně.cz

Lublaň - Slovinci se u nedělních parlamentních voleb vyslovili pro změnu vlády. Premiér Janez Janša, který je podezřelý z braní úplatků, těsně prohrál.

Oficiální výsledky totiž potvrdily, že vyhráli opoziční sociální demokraté (SD). Po sečtení 99,9 procent hlasů je jasné, že těsným rozdílem porazili Janšovou Slovinskou demokratickou stranou (SDS).

Státní volební komise vyhlásila, že Sociální demokraté získali 30,5 procent hlasů, kdežto vládní SDS 29,3 procent. K sečtení konečných výsledků chybí pouze hlasy Slovinců volících v zahraničí, které by měly být známy do 1. října.

Sociální demokracie se svými předpokládanými středo-levými partnery tak v devadesátičlenném parlamentu získala 43 křesel a současná vládní koalice jen 40 mandátů.

Premiér Janša už porážku přiznal. "Výsledek je těsný... ale můžeme si přiznat, že příští vládu bude pravděpodobně skládat koalice tří středo-levých stran," řekl novinářům.

Levice se k vládě nad Slovinskem vrací po čtyřech letech.

Průzkumy pro Janšu, odhady proti němu

Náskok opozičních sociálních demokratů ukázaly už první podovlební odhady. Janšova Slovinská demokratická strana (SDS) přitom byla před volbami mírným favoritem.

Podle průzkumů realizovaných před volebními místnostmi opoziční strana SD ve volbách získala 31,5 procent hlasů, kdežto vládnoucí SDS jen 27,7 procenta.

SD by podle těchto údajů společně se svými proklamovanými koaličními partnery měla v parlamentu většinu. Odhady zveřejnila televize Pop TV.

Slovinské volby proběhly ve stínu korupčního skandálu premiéra Janši.

Vypukl po odvysílání investigativní reportáže finské televize, podle které jsou předseda vlády a další ministři vážně podezřelí, že před uzavřením kontraktu se zbrojařskou firmou Patria Oyj - ve výši téměř 300 milionů eur - převzali úplatky. Janša sám měl přes prostředníka dostat 21 milionů eur.

Dále čtěte: Slovinci volí ve stínu korupce: Vzal premiér úplatek?

 

Právě se děje

Další zprávy