Ukrajinská vláda padla. Ustojí Tymošenková krizi?

Reuters, Red Zah
16. 9. 2008 17:05
Bude mít 30 dní na postavení nového kabinetu
Foto: Reuters

Kyjev - Chatrná oranžová koalice, která s obměnami a rok a půl trvající přestávkou vládla nad Ukrajinou od roku 2005, definitivně padla. Oznámil to předseda parlamentu Arsenij Jacenjuk.

"Musím splnit svou ústavní povinnost. Dlouho se to čekalo, ale pro mě osobně je to zklamání," řekl v úterý ráno Jancenjuk sněmovně.

Prakticky to znamená, že premiérka Julia Tymošenková bude muset podat rezignaci. Zemi pak v čele pověřené vlády povede do té doby, než vznikne nový kabinet.

Očekává se, že její blok vytvoří novou vládní koalici s proruskou Stranou regionů expremiéra Viktora Janukovyče. Paradoxně tak bude podle všeho vládnout s mužem, který na sklonku roku 2004 jako údajný vítěz prezidentských voleb odstartoval masivní vlnu protestů, která vešla do dějin jako oranžová revoluce.

Čtěte také:
Rehn - Ukrajina v Evropě druhou ligu rozhodně nehraje
Ukrajina se blíží k novým volbám. Kvůli postoji k Rusku

Pokud by se Tymošenková na podobě nového kabinetu nedomluvila během následujících třiceti dní, znamenalo by to nutnost vypsat předčasné parlamentní volby. V ukrajinském tisku se hovoří o 21. prosinci jako o možném datu.

Když ještě byli tým: Juščenko, Tymošenková
Když ještě byli tým: Juščenko, Tymošenková | Foto: Reuters

Rozpad vlády přichází v době, kdy je na návštěvě Ukrajiny český premiér Mirek Topolánek. V úterý se setkal s premiérkou Tymošenkovou, měl by se sejít i s dalšími vrcholnými představiteli Ukrajiny. Tématem jednání má být české předsednictví EU, energetika a obchod.

Za krizí spor hrdinů revoluce

Současnou ukrajinskou vládní krizi způsobil spor premiérky s prezidentem Viktorem Juščenkem. Odstartovalo ho rozhodnutí Tymošenkové přidat se na stranu opozice. Tedy hlasovat spolu s Juščenkovým rivalem Janukovyčem. Spolu s ním a jeho stranou odsouhlasila snížení pravomocí prezidenta.

Balík zákonů, který poslanci schválili, převádí mnohé klíčové pravomoci z prezidenta na premiéra. Juščenko za to obvinil premiérku a Stranu regionů z pokusu o ústavní převrat.

Poslanci loajální Juščenkovi v reakci na to začátkem září vystoupili z vládní koalice.

Ani případné předčasné volby ale nemusí situaci na Ukrajině vyřešit. V roce 2010 se totiž země chystá zvolit nového prezidenta. Na nejvyšší post v zemi přitom kandidují všichni tři rivalové: Tymošenková, Janukovyč i Juščenko.

 

Právě se děje

Další zprávy