Řecký katastr se hroutí dřív, než vůbec vznikl

bh
13. 9. 2008 22:40
Úředníci nezvládají registrovat nemovitosti
Katastr nemovitostí bude vůbec první v dějinách Řecka.
Katastr nemovitostí bude vůbec první v dějinách Řecka. | Foto: Reuters

Athény - Usměvavý zeměměřič v poli zlátnoucího obilí a žadatel podávající přihlášku úředníkovi v prostorné a klimatizované kanceláři. 

Tak vypadá reklama na Helénský národní katastr, vůbec první v novodobých dějinách Řecka.

Povinnost registrovat svůj nemovitý majetek, kterou zavedl konzervativní kabinet premiéra Kostase Karamanlise, je ale ve skutečnosti na hony vzdálená reklamní idylce. Ohlašovací místa praskají ve švech a ani dvanáctihodinová pracovní doba nezaručuje, že se registrace povede.

Lidé stojí frontu už za rozbřesku a před přepážkami se tvoří strkanice. Hádky jsou na denním pořádku. "Už dál nemůžeme. Celé hodiny posloucháme, jak nám lidé nadávají. A mají pravdu, potřebujeme naléhavě desetkrát tolik personálu," citovala agentura DPA jednoho z úředníků v Athénách.

Nejzazší termín registrace byl sice posunut na konec října (pro cizince pak až do konce roku), úřady ale stále praskají ve švech.

Povinnost přitom platí pro každého majitele nemovitosti - a těch jsou v Řecku odhadem tři miliony, cizince nepočítaje.

Nový katastr nemovitostí navíc není jen oficiální cestou, jak zajistit lidem bez řádných kupních smluv nárok na jejich majetek.

Nemovitosti vlastní v Řecku 70 tisíc cizinců.
Nemovitosti vlastní v Řecku 70 tisíc cizinců. | Foto: Aktuálně.cz

Řeky čeká i daň z nemovitosti

Za povinnou přihlášku do registru se nejen platí 35 eur, ale stát navíc vybírá také daň z nemovitosti ve výši 0,1 procenta. To sice není nijak závratná suma, Řekové ale nebyli zvyklí platit za svůj dům či zahradu státu.

Není to kromě toho poprvé, co se Řecko snaží o vytvoření jednotného katastru. Všechny předchozí plány ale ztroskotaly.

Kvůli neexistující databázi Athény několikrát kritizovala Evropská unie. Kromě Albánie je totiž Řecko jedinou zemí v Evropě, která katastr nemovitostí nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy