Ruský generál: Protiraketový štít USA umíme překonat

pav
10. 9. 2008 11:43
"Součásti deštníku v Polsku a Čechách mohou být terči"

Moskva - Raketové systémy, které má ve výzbroji armáda Ruské federace, dovedou překonat americký obranný deštník kdekoli na světě a přinejmenším do roku 2020 se na tom nic nezmění.

Alespoň to tvrdí velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov, o jehož dnešním vystoupení na tiskové konferenci v Moskvě informují ruské agentury.

Solovcov vysvětlil, že nedávno úspěšně otestovaný raketový systém Topol-M jakož i ostatní systémy, které má ruská armáda ve výzbroji už od dob Sovětského svazu, "mají potřebné parametry k tomu, aby překonaly ten typ protiraketové obrany, který budou mít Američané k dispozici v letech 2015-2020".

Čtěte také: Rusko tvrdí, že jeho raketu žádný radar nezachytí

"Útočné hlavice našich raket jsou schopny provádět na trajektorii letu manévry, které pravděpodobnost jejich zachycení prostředky protiraketové obrany prudce snižují," prohlásil Solovcov, citovaný agenturou RIA Novosti a dodal, že "raketový systém Topol-M je vůbec nejnadějnějším prostředkem k zasažení celého spektra určených cílových objektů".

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Mezi těmi by podle něj mohly být i součásti amerického protiraketového deštníku, které mají být rozmístěny na území Polska a České republiky.

"Jsme nuceni přijímat odpovídající opatření, která nám za žádných okolností nedovolují dopustit devalvaci ruského potenciálu pro jaderné odstrašení," cituje slova ruského generála agentura ITAR-TASS.

"Nemohu vyloučit, že v případě přijetí patřičných rozhodnutí nejvyšším vojensko-politickým vedením naší země mohou být za cíle některých našich raket zvoleny objekty protiraketové obrany v Polsku a České republice, jakož i - v dlouhodobém výhledu - jiné podobné objekty," dodal.

Čtěte také: Polsko se spoluprací s USA vystavuje útoku, říká Rusko

 

Právě se děje

Další zprávy